advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

GroenLinks Oss wil snel ingrijpen op afvalbeleid

De kringloop moet weer huisraad gaan ophalen in Oss, vindt GroenLinks. Het nieuwe afvalbeleid in de gemeente schiet volgens de partij tekort.

Het beleid is in gegaan op 1 januari 2021. Sindsdien worden alleen goederen meegenomen als minstens 70% van de aangeboden goederen hergebruikt kunnen worden. Daarnaast bepalen chauffeurs of goederen herbruikbaar zijn en welke goederen dus worden meegenomen. Door de schifting van de chauffeurs blijven inwoners steeds vaker met goederen achter. Voor 2021 werd nog alle aangeboden huisraad meegenomen.

GroenLinks heeft al eerder aangegeven het niet eens te zijn met het afvalbeleid. Fractievoorzitter Dolf Warris verwachte al dat het voor problemen zou zorgen. Inmiddels is de partij duidelijk geworden dat het tekort schiet als het gaat om sociale inclusie en duurzaamheid. 

Niet toegankelijk en betaalbaar

"Afvalinzameling hoort voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te zijn. Sinds de invoering van de nieuwe regels bij het duurzaamheidsplan is dit nu niet meer voor elke inwoner het geval", zegt Warris. "Een deel van de inwoners heeft geen geld om de kosten van het duurzaamheidsplein te betalen. Een ander deel van de inwoners heeft geen vervoer om spullen naar het duurzaamheidsplein te brengen."

GroenLinks wil een motie indienen met een aantal voorstellen om snel in te grijpen, zodat verdere schade voorkomen kan worden. Huisraad moet weer opgehaald worden, gratis of tegen betaling. Ook de SP, D66 en PvdA steunen deze suggestie. En er moet meer samenwerking komen met wijk- en dorpsraden en instanties als Quiet-Oss en Helpende Handen.