advertentie Banner SNLR.nl

Groenten kweken en leren over biodiversiteit op het schoolplein

In Den Bosch is dinsdag het 15e groene schoolplein geopend.

Je kan er fruit en groente kweken, regenwater wordt er opgevangen en er staan veel verschillende planten en bomen. Basisschool het Rondeel in Den Bosch Oost heeft sinds dinsdag een groen schoolplein en is daarmee de 15e school in de stad waar leerlingen in de praktijk leren over het klimaat en duurzaamheid.

Zelf kweken
"We willen vooral dat kinderen buiten op het groene schoolplein in de praktijk brengen, wat ze binnen leren", vertelt Martha Rovers van het Rondeel na de officiële opening van het plein. "Je kan het in een klaslokaal wel hebben over hoe een tomaat er van binnen uitziet, maar hoe leuk is het als ze die tomaat zelf kunnen kweken en daarna kunnen bekijken?"

Het groene schoolplein moet een aanvulling zijn op het lesprogramma van de school. Daarom hebben leerlingen van de school ook meegedacht over het ontwerp van het plein, weet ook Jacqueline van der Lubbe van Green&So die in opdracht van de school het ontwerp maakte. "Leerlingen moeten van het plein gebruik willen maken. Daarom hebben we ze betrokken bij het proces. Zo hebben ze samen met ouders en leerkrachten tegels vervangen door planten." 

Junior de Groot (12) en Jalena Marechal (11) luiden de opening van het nieuwe schoolplein in. "Het voetbalveld is kleiner maar er is wel veel groen voor in de plaats gekomen. Dat vind ik wel mooi", zegt Jalena. Junior vult aan: "Er zijn ook nieuwe klimtoestellen bijgekomen. Dat is vooral leuk."

Tekst gaat verder onder de video.

Het plein heeft 20.000 euro gekost en is betaald van geld uit het Prins Bernhard Cultuurfons, subsidie van de provincie en het programma Jong Leren Eten. Met de aanpassingen aan het bestaande plein, kunnen lessen in de toekomst ook buiten gegeven worden. Rovers: "Dat gaan we ook zeker doen. Het thema duurzaamheid spreekt nog niet bij ieder kind tot de verbeelding en dat is wel het doel."

Nog 100 schoolpleinen kunnen met de subsidie uit het Cultuurfons vergroend worden. In Brabant zijn al 150 schoolpleinen op die manier duurzamer en groener gemaakt, in Den Bosch 15.