‘Groentestroom’ en groente in één bij Duurzaamheidspark
Energie opwekken en gewassen laten groeien in één. Op de open dag van het Duurzaamheidspark laten initiatiefnemers zien dat het kan.
Het lijkt misschien een gek gezicht, zonnepanelen boven een groentetuin. Volgens initiatiefnemer Patrick Bekkers van het Duurzaamheidsplein kunnen landbouw en energie opwekken prima samen. “Wij willen een testlocatie maken”, zegt hij.
Tekst loopt door onder video
De komende drie à vier jaar worden gebruikt om te testen wat er nodig is om energie op te wekken én groente te telen. In de praktijk betekent dit dat Bekkers gaat spelen met de hoeveelheid licht die de zonnepaneel doorlaat, het waterverbruik en de temperatuur. Ook testen initiatiefnemers met verschillende gewassen. “Vooral kool, sla, tomaten, broccoli, noem het maar op.”
Groentestroom
Niet alleen is het testproject duurzaam vanwege het opwekken van energie via de panelen, wat Bekkers ‘groentestroom’ noemt. “Door de verdamping is het in het buitenveld vrij droog en onder de panelen blijft het vochtig en warm en daardoor groeit de plant hard”, vertelt Bekkers.
Dubbel
Bekkers kwam op het idee van het project vanwege zijn eigen onderneming die grotendeels afhankelijk is van de agrarische sector. “Ik merk dat agrariërs het moeilijk hebben. Als we een stuk zonnepanelen kunnen pakken en daar gewasteelt onder kunnen doen, is dat een dubbelgrondgebruik en ook een dubbele verdienmodule voor de boeren”, legt Bekkers uit.
Het idee stamt uit 2017 en kwam vorig jaar daadwerkelijk tot stand met de start van een stelling met zo’n twintig zonnepanelen met daaronder gewassen. “We hebben nu goede resultaten en willen graag verder onderzoek doen. Het is de bedoeling dat hier vijftien opstellingen komen met twintig panelen per opstelling.”
Aanstaande vrijdag is er een tweede open dag bij het Duurzaamheidspark. In verband met corona is aanmelden nodig.