Groep Schaijkenaren start petitie voor fusie Uden en Landerd

Een groep inwoners van Schaijk is een petitie gestart voor de samenvoeging van Landerd en Uden. Hierbij hoort volgens hen ook de kern Schaijk.

Karin Akkers is samen met vele andere inwoners van het dorp een van de initiatiefnemers. "We zijn met 150 mensen", vertelt ze. "De afgelopen dagen ging het hier niet over carnaval, maar over de fusie. Er groeide een groepsgevoel en toen zijn er lijntjes gelegd", zegt ze. De petitie is ontstaan nadat de Tweede Kamer afgelopen donderdag het besluit over het doorgaan van de herindeling uitstelde naar 25 februari. De reden voor het uitstel is een amendement van CDA en GroenLinks om Schaijk bij Oss te voegen.

De initiatiefnemers van de petitie voelen zich thuis in De Maashorst en zijn tevreden over het gelopen herindelingsproces. "We voelen ons gehoord", aldus Akkers, die zich prima kan vinden in de herindelingsplannen.  Met de petitie wil de groep dan ook graag uitdragen dat er in het dorp veel steun is voor de herindeling met Uden. 

Verkeerde beeldvorming

Akkers hoopt dat een grote middengroep die zich eerder niet liet horen nu opstaat om politici in Den Haag te laten weten dat het ontstane beeld dat inwoners naar Oss willen niet juist is. "We willen het beeld nuanceren."

Het is voor de groep initiatiefnemers niet de bedoeling om lijnrecht tegenover de actiegroep 'Schaijk hoort bij Oss' te komen staan. "Wij willen geen tweespalt en we willen niet in kampen denken. Wij zijn inwoners van Schaijk en wij zijn trots op ons dorp."

Om te laten blijken dat Schaijkenaren de fusie tussen Uden en Landerd wel zien zitten vraagt de groep om de petitie te ondertekenen. Bijna vijfhonderdhonderd personen hebben daar al gehoor aan gegeven.