‘Grondwaterpeil in Brabant moet structureel omhoog’
Het grondwaterbeheer in Brabant moet radicaal anders om in de toekomst beter bestand te zijn tegen droogte. Daarvoor moet het grondwaterpeil structureel worden verhoogd.
Dat staat in een rapport dat is opgesteld door een onafhankelijke adviescommissie. Het rapport, met de titel ‘Zonder water, geen later’, werd donderdag gepresenteerd aan onder meer de provincie. Om het grondwaterpeil te verhogen, moet er fors meer water worden vastgehouden, minder grondwater worden onttrokken en meer water worden geïnfiltreerd, zo is de conclusie in het rapport.
Droogte wordt een steeds groter probleem in de provincie en maatregelen als een tijdelijk beregeningsverbod helpen niet voldoende. Instellingen die zich in Brabant bezig houden met het grondwater hebben daarom een onafhankelijke commissie om advies gevraagd. Melanie Maas Geesteranus, voorzitter van de adviescommissie: “Realisatie van een grondwaterrijk Brabant in 2040 vraagt om ander gedrag van ons allemaal. We kunnen niet afwachten. De moeilijkste maatregelen moeten we als eerste nemen.”
Grondwaterpeil moet omhoog
Volgens de commissie is het huidige grondwatersysteem in Brabant onvoldoende bestand tegen droogte en waterschaarste. Belangrijkste advies is dat het grondwaterpeil structureel moet worden verhoogd. Dat betekent dat er jaarlijks zo’n 100 miljoen m3 minder water aan de grond moet worden onttrokken. En tegelijk moet er 100 tot 150 miljoen m3 water meer in het grondwater terechtkomen door infiltratie in de bodem. Om dat voor elkaar te krijgen moeten er per sector en per gebied maatregelen genomen worden. Bijvoorbeeld het zuiveren van restwater zodat het hergebruikt kan worden in de landbouw en industrie. En er moeten ‘infiltratielandschappen’ komen rond Natura2000 gebieden. Daar moet dan meer water in de grond terecht komen en worden vastgehouden.
Om dit allemaal voor elkaar te krijgen moet de provincie een Droogtefonds instellen en een Droogteregisseur moet de omslag in het grondwaterbeheer gaan ondersteunen. Bedrijven en burgers moeten een breder ‘waterbewustzijn’ krijgen en dat moet gebeuren via een kennis- en innovatieprogramma. In totaal worden er 12 adviezen gegeven aan de Brabantse bestuurders, de samenleving en het Rijk.