Grondwaterpeil te laag ondanks vele regen; ‘Peil zou tachtig centimeter hoger moeten zijn’
De regen van de afgelopen dagen zorgde voor een forse stijging van het grondwaterpeil, maar in natuurgebied de Maashorst hangt de vlag nog niet uit. “Op hogere delen loopt de grondwaterstand wat achter.”
Ernest de Groot van het waterschap Aa en Maas tuurt over een van vennen aan het Slingerpad in Uden. Hij herinnert zich dat hij hier als kind kwam en het water te hoog stond om doorheen te lopen. Nu bestaat het ven ondanks de periode vol neerslag uit slechts kleine plasjes water. “Het grondwaterpeil had hier tachtig centimeter hoger moeten zijn”, zegt De Groot.
(Tekst loopt verder onder video)
Die te lage grondwaterstond zorgt voor droogte. “Als je wat verder de Maashorst ingaat naar de plek waar de taurossen en de wisenten lopen, dat is hét hart van de Maashorst. Daar is het nog steeds te droog. Ik maak me het meeste zorgen om het kerngebied, dat doorloopt tot aan Herperduin en de Rusvenseloop.”
Neerslagtekort
“In Oost-Brabant hebben we vorig jaar een neerslagtekort gehad in plaats van een overschot”, legt de loco-dijkgraaf uit. “Daardoor moeten we een extra deel van het water proberen vast te houden.”
Op verschillende plekken in het natuurgebied is het grondwaterpeil tientallen centimeters te laag. Is dat erg? “Als we het grondwaterpeil niet wordt aangevuld krijgt de natuur, maar ook de landbouw in de omgeving van de Maashorst daar last van.” Zo mogen boeren na 1 april bij een te lage grondwaterstand geen grasland beregenen uit grondwater.
Belangrijke periode
Volgens De Groot breekt er de komende maanden een belangrijke periode aan als het gaat om aanvulling van het grondwaterpeil. “Tot 1 april hebben we de tijd om te proberen die grondwatervoorraad aan te vullen. Die tijd gaan we ten volste benutten.”