Groots nieuw toekomstplan voor de Lithse Ham

Recreatiepark De Lithse Ham moet de komende jaren een enorme metamorfose ondergaan. Het Osse college van B en W wil meewerken aan de toekomstvisie die is ingediend door eigenaar Hans Borstlap.

Dat meewerken komt neer op de inbreng van 213.440 m2 aan gemeentegrond. Op welke manier die grond wordt ingezet en onder welke voorwaarden, moet nog verder worden uitgezocht. De extra grond behelst twee schiereilanden, een nieuwe oever en entreegebied en een nieuw stuk strand en weide.

'Hoger kwaliteitsniveau'

In de toekomstvisie wil de eigenaar het park verbeteren en uitbreiden en ‘naar een hoger kwaliteitsniveau’ tillen. Het park moet daardoor aantrekkelijker worden, ook voor andere doelgroepen. Er wordt gedacht aan zo’n 190 nieuwe huisjes, 65 drijvende woningen en 125 landwoningen, inclusief paalwoningen. Het college wil in principe meewerken aan de plannen omdat het past binnen het gemeentelijk beleid op het gebied van recreatie en toerisme. Een aantrekkelijk park kan Lith en omgeving een flinke impuls geven, zo is de gedachte.

Eerste verkenning

Omdat het nogal ingrijpende plannen zijn, wil het college wel eerst weten of de partijen in de gemeenteraad het zien zitten. Het is de bedoeling dat de gemeente Oss een faciliterende rol krijgt in het hele proces. De ontwikkeling zelf is een verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer. Het college benadrukt dat het toekomstplan nog maar een globale eerste verkenning is. In een later stadium en na veel overleg en onderzoek wordt pas duidelijk of de plannen ook echt door kunnen gaan.