advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Haar concurrentie reist stad en land af, maar Cynthia uit Vinkel wint met foto vanuit haar ‘voortuin’

Met haar foto van de Vinkelse Molen won Cynthia Verbruggen zondag de publieksprijs in de categorie ‘landschap’ bij de fotowedstrijd van National Geographic. En dat was een grote verrassing voor de Vinkelse hobbyfotografe.

Een paar dagen later kan ze het nog steeds niet geloven. “Het is gewoon zo’n standaardplaatje voor mij, dat ik niet had verwacht de winnaar te worden. Die andere fotografen zijn misschien wel de hele wereld over geweest om dat mooiste landschapje te maken. Ik heb alleen maar m’n voortuin. Maar ja, het is wel een hele mooie voortuin!”


Daarmee doelt Verbruggen op een weiland dat vlak tegenover haar huis ligt. Vanaf daar maakte ze op 10 september de foto van de Vinkelse Molen, die zondag werd bekroond met een publieksprijs. Dat was tot dusver het hoogtepunt in haar fotografie-loopbaan. Ze heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie, maar dat werd na verloop van tijd steeds minder: “Op een gegeven moment ga je op jezelf wonen. De fotografie raakte op een lager pitje. En toen ben ik ziek geworden.”

Verbruggen werd eerst getroffen door een auto-ongeluk en ruim 10 jaar geleden kreeg ze ook nog eens de zeldzame auto-immuunziekte sarcoïdose. “De sarcoidose zat op de ogen en in de hersenen. Ik raakte afgekeurd. En dan zit je thuis. En dan kun je niet veel meer. Vaak ga ik nu gewoon aan de waterkant zitten, met m’n toestel in m’n handen. Zo hadden we afgelopen jaar een zwanennest bij de molen. Daar zat ik dagelijks bij. Uiteindelijk waren die zwanen zo vertrouwd dat pa zwaan gewoon naast me kwam zitten. Dat zijn allemaal wel hele leuke dingen.”

Overigens was Verbruggen niet de enige fotografe uit de regio die met een prijs aan de haal ging tijdens de finale van de fotowedstrijd van National Geographic. Alex Pansier uit Oss werd de winnaar van de publieksprijs in de categorie 'dier'.