advertentie Banner SNLR.nl

Half miljoen euro extra voor begraafplaats verrast Bernheze

HEESCH - De gemeente Bernheze moet onverwachts ruim 525.200 euro neerleggen om het tekort van begraafplaats 't Loo in Nistelrode te dichten. "Dat is zuur geld en een hoop geld. Maar daarmee hebben we het wel opgelost", zegt burgemeester Marieke Moorman maandagavond in de raadscommissie.

Begraafplaats 't Loo is de enige gemeentelijke begraafplaats in Bernheze. De afgelopen jaren is geen geld opzij gezet voor toekomstig onderhoud en grafruimingen. "In 2013 begonnen de financien op te vallen. Toen hebben we ontdekt dat we veel te lage tarieven hanteren om aan de kosten te voldoen", legt Moorman uit. Het tarief is vervolgens met 55 procent verhoogd. Inmiddels blijkt dat het opgebouwde tekort daarmee nog niet uit de wereld is. Dat gat wil gemeente nu dichten.

De fracties tonen zich in Bernheze verbaasd dat het tekort nu pas naar voren komt. "Dit soort verrassingen van een half miljoen zijn natuurlijk onwenselijk", aldus Mart Smits (CDA). De burgemeester vindt het terechte vragen. âWe zijn ook niet te beroerd om fouten toe te gevenâ, zegt Moorman. Bij de administratie van de begraafplaats op papier ontbrak het voorheen aan overzicht. De digitalisering van dossiers heeft het tekort uiteindelijk aan het licht gebracht.

Ondanks de vragen over de onverwachte kostenpost, zijn de partijen het erover eens dat het geld voor de begraafplaats moet worden opgebracht. âDat dit wel moet gebeuren is een heldere zaak. Zoân begraafplaats moet er gewoon netjes bij liggenâ, zegt Ad Donkers (Politieke Partij Blanco).