'Handbalwedstrijd Dynamico-Hellas was bron van besmetting'

Twee stafleden, zes spelers en een aantal vrijwilligers van Dynamico zijn in de afgelopen periode positief getest op het coronavirus. De GGD denkt dat de handbalwedstrijd van de club tegen Hellas op 19 september de bron is geweest van de eerste besmettingen, weet aanvoerder Erik Loeffen.

"De GGD denkt dat Hellas het virus uit Den Haag heeft meegebracht, want ook daar waren een paar dagen na de wedstrijd positieve gevallen", zegt Loeffen, die zelf ook tot de getroffen spelers behoort. "Maar ook voor de GGD blijft het gissen. Het zou ook nog vanuit ons gekomen kunnen zijn."

Door de lage testcapaciteit liepen we achter de feiten aan.

• Erik Loeffen, aanvoerder Dynamico

Twee dagen na de thuiswedstrijd in Oss tegen de ploeg uit Den Haag kregen de eerste spelers symptomen. Toch trainde de rest van de groep door in aanloop naar de volgende wedstrijd tegen WHC-Hercules. Dat duel in de eredivisie is op 26 september nog gewoon gespeeld, in sporthal de Rusheuvel. "Door de lage testcapaciteit liepen we achter de feiten aan", denkt de aanvoerder. "We moesten iedere keer wel erg lang wachten op een test en de uitslag."

Nauwe contactsport

Na de training van maandag 28 september werden de trainingen op advies van de GGD stilgelegd. "Want handbal is toch een nauwe contactsport, in een zaal." Daarom ging de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen GHV uit Goirle niet door en is de wedstrijd van komend weekend tegen Bevo 2 voor onbepaalde tijd uitgesteld. Pas maandag zullen de handballers uit Oss en Heesch de training hervatten. Dan is de belangrijkste vraag hoe de spelers er conditioneel voor staan. "In principe kan dat eerder, want we zijn inmiddels op één na allemaal klachtenvrij", meldt Loeffen. "Maar we nemen geen enkel risico."

Het lijkt erop alsof iedereen er weer bovenop komt

• Erik Loeffen, aanvoerder Dynamico

Naar omstandigheden gaat het goed met de getroffen Dynamico-leden. "Het lijkt erop alsof iedereen er weer bovenop komt. Niemand is heel ernstig getroffen." Loeffen vertelt wel dat één speler aangaf dat hij 'gigantisch moe is, bij alles wat hij doet'. "We zijn erg geschrokken," zo vat Loeffen het gevoel bij de club samen.