advertentie Banner SNLR.nl

Hangbuikzwijntje gevonden bij sluis Empel

De Dierenambulance Brabant Noord-Oost is niet te spreken over het gedrag van de gemeente ‘s-Hertogenbosch toen maandag een hangbuikzwijntje losliep langs de Empelsedijk dichtbij het water van de sluis. 

Volgens de dierenambulance heeft de gemeente het dier aan haar lot overgelaten.

De eerste melding kwam bij de dierenambulance rond 16:00 uur binnen. Een vrouw belde over een hangbuikzwijn die op de Empelsedijk dichtbij het water van de sluis liep. Door mevrouw was ook de politie gebeld, maar zij konden eenmaal ter plaatse niets doen. Dierenambulance Brabant Noord-Oost raadde aan om contact op te nemen met de lokale dierenambulance.

Twee uur later werd Dierenambulance Brabant Noord-Oost weer gebeld. Er was niets veranderd aan de situatie van het hangbuikzwijntje. Rond 20:00 uur heeft de regionale dierenambulance  besloten zelf het dier te vangen en mee te nemen. Nadat zowel de gemeente 's-Hertogenbosch als de lokale dierenambulance volgens de organisatie geen actie ondernamen. Het hangbuikzwijntje is overgebracht naar het Regionaal Dierenopvangcentrum Ravenstein. De eigenaar heeft 14 dagen om het dier op te halen anders wordt het hangbuikzwijntje herplaatst.

Communicatiefout

Volgens Dorrit Kivits van Dierenambulance 's-Hertogenbosch is het hangbuikzwijntje niet aan haar lot overgelaten. De lokale dierenambulance was vanaf 9 uur in de ochtend bezig met een reddingsactie. "Wij mogen geen hoevige dieren vervoeren en hadden geen opvang, dus moesten we vervoer regelen en een plaats waar het dier kon verblijven. De organisatie die uiteindelijk het dier zou ophalen, kon het hangbuikzwijntje niet vinden. Vervolgens zijn ze vergeten dit terug te koppelen naar ons. Het was een simpele communicatiefout."

Het verhaal van Dierenambulance 's-Hertogenbosch wordt bevestigd door de gemeente 's-Hertogenbosch. Er is actie ondernomen om het zwijntje te redden, maar de gemeente is naar eigen zeggen aan verschillende regels gebonden. Omdat het een hangbuikzwijntje betrof, is de gemeente gebonden aan strikte wet- en regelgeving als het gaat om het vervoer en het houden er van. Dit heeft te maken met de verspreiding van ziekten en de gezondheidsrisico's die het kan opleveren voor mensen en dieren.

Daarom is de calamiteitsdienst voor de openbare ruimte op het zwijntje afgestuurd. Zij konden het dier niet vinden en concludeerde dat er, gezien de omgeving, geen direct gevaar was voor het hangbuikzwijntje en verkeer. Naar eigen zeggen heeft de gemeente 's-Hertogenbosch gehandeld volgens de landelijke geldende regels en richtlijnen.