Hans (75): 'Ik ben ervan overtuigd dat het mooiste gedeelte van mijn leven achter me ligt'

Hij zag heel Europa met zijn band en stond honderden keren in de Suisse en Dancing Verhoeven. Nu is die tijd voorbij voor Hans. Hij blijft muziek maken, maar hij weet zeker dat de mooiste periode achter hem ligt: "Die magie is weg"

“Op mijn twaalfde richtte ik in Sint-Oedenrode een bandje op. Iemand liep voorop met een mattenklopper, daarachter iemand met een koekblik. Het was het begin van een leven lang in de muziek. Vóór mijn 26e had ik al heel Europa gezien. In het buitenland heette onze band het Hollands Quintet. In Nederland heetten we de Torpedo’s.

Ik stond honderden keren in de Suisse in Oss. Of Dancing Verhoeven in Uden. Ken je die nog?

Zuipen

Maar die tijd is ter zielen. De jeugd is niet meer te motiveren om muziek te maken. Wij hadden toentertijd een vijfmansband en elke muzikant speelde minimaal zeven instrumenten. Laat mij maar eens een band van nu zien waarin iedereen gemiddeld zeven instrumenten speelt.

Wij maakten van de avond echt een wandeling op het podium. Maar dat boeit de mensen nu niet meer. Ze willen alleen maar ergens gaan zuipen en dat is het dan.

Het helpt ook niet dat de horeca op z’n gat ligt. Er is geen échte entertainment meer en je mag niks. De drank is veel te duur en je kan niet meer binnen roken. Je ziet dat de motivatie van organiserende mensen er niet langer is. Ik krijg de aanvragen gewoon niet meer.

Oostenrijk

Toch red ik me verder prima. Alle muzikanten klagen dat er door de coronacrisis geen werk meer is, maar ik heb het nog nooit zo druk gehad.

Een jaar geleden werd ik door iemand uit Oostenrijk gebeld. Die persoon kwam eigenlijk uit Schijndel en zijn ouders lagen op sterven maar hij kon de grens niet meer over om afscheid te nemen. Hij vroeg mij of ik langs wilde gaan om nog één laatste keer muziek te spelen voor hun raam.

Magie

Sindsdien stromen de aanvragen binnen. Ik kreeg zelfs een speciale vergunning van de burgemeester zodat ik op straat muziek kan maken. Van de vrijwillige bijdrages die mensen doen kan ik alsnog rondkomen.

Het is mooi om te doen en ik vind het leuk werk maar ik ben er van overtuigd dat het mooiste gedeelte van mijn leven achter me ligt. Zo’n muzikant die zeven instrumenten bespeelt; vroeger lagen de straten er vol mee. Die magie is weg.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.