advertentie Banner SNLR.nl

Heeschenaar Van der Pas wil nog zes jaar door als burgemeester in Rhenen

Voormalig wethouder van Bernheze Hans van der Pas wil nog zes jaar door als burgemeester van de gemeente Rhenen. Zijn eerste termijn zit er in januari 2021 op.

"De procedures starten eerder en ik heb aangegeven dat ik nog wel een periode door wil. Ik heb het hier prima naar m'n zin en heb het gevoel dat ik hier nog wel iets kan bijdragen", zegt Van der Pas. Op 4 juli 2014 werd de geboren en getogen Heeschenaar waarnemend burgemeester van Rhenen, in januari 2015 werd dat een vaste functie.

Gevecht om de ruimte
In vergelijking met Bernheze is Rhenen volgens hem toch een heel andere gemeenschap. "Dat heeft alles te maken met de oorsprong. Je hebt hier te maken met verschillende kerken en groepen. Daar moet je rekening mee houden bij je beleid en dat maakt het soms moeilijk." Heftige dossiers zijn er volgens hem niet echt. "Wel is er in deze gemeente altijd het gevecht om de ruimte. Rhenen wordt omsloten door natuur en dus is het een lastige opgave om het enerzijds mooi te houden en anderzijds te voldoen aan de vraag naar ruimte voor woningen en bedrijven."

Corona
Contact met Heesch is er nog altijd, al is het maar omdat zijn ouders er nog wonen waar hij geregeld op visite gaat. "Daar merk ik wel dat corona hier veel meer impact heeft dan in Rhenen. Toen landelijk maatregelen werden genomen speelde het daar nog helemaal niet. Inmiddels zijn er uit de gemeente Rhenen zes mensen overleden en elf personen opgenomen in het ziekenhuis. Dat staat niet in verhouding tot de zeventig doden in Bernheze alleen al. Ik lees en hoor de namen en ken er veel van."

De Pas
Hans van der Pas was tot vorig jaar ook nog bestuursvoorzitter van gemeenschapshuis De Pas in Heesch dat op dit moment lijnrecht tegenover de gemeente staat als het gaat om het toekomstscenario. "Ik heb daar direct geen mening over. Het is aan het nieuwe bestuur om eruit te komen met de gemeente die kiest voor eenzelfde behandeling als andere dorpshuizen. Maar ik snap het bestuur van De Pas ook wel weer die gaat voor duurzaamheid en hoop nogmaals dat ze er samen uitkomen."

Burgemeester van Bernheze
Hans van der Pas begon zijn politieke loopbaan als lid van de PvdA in Heesch. Sinds 1998 zat hij in de gemeenteraad van Bernheze, van 2010 tot 2014 was hij wethouder namens Progressief Bernheze, een samenwerkingsverband tussen PvdA, GroenLinks en ongebonden progressieven in Bernheze. Een functie als burgemeester van Bernheze ambieert de Heeschenaar niet. "Daar ligt mijn verleden en kan ik niet onafhankelijk naar dingen kijken."