Heilige Mis in lege kerk: 'geen mis is geen optie'

Ook de kerk ontkomt niet aan het coronavirus. Alle publieke liturgische diensten op zaterdagavond en zondag zijn tot 31 maart afgelast.

Na de persconferentie van donderdag 12 maart hebben ook de bisschoppen de maatregelen aangescherpt. Alle parochies zijn daarover geïnformeerd in een brief.

Dan loop ik het virus maar op.

Pastoor Roland Kerssemakers

"Ik doe wel gewoon een mis op zaterdag en zondag in de Grote Kerk", zegt pastoor Roland Kerssemakers van de Grote Kerk in Oss. "In een nagenoeg lege kerk inderdaad. Alleen de misdienaars, een koster en hooguit enkele kerkgangers zullen er zijn. Maar geen mis is geen optie. Het hoort bij mijn taak." Niet iedereen doet het op deze manier, er zijn ook kerken die in het weekend geen missen meer doen.

Doordeweekse vieringen in kleinere kring en bijvoorbeeld een doop of uitvaart kunnen nog wel doorgaan. "Maar ook daar volgen we de richtlijnen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals fysiek afstand houden", zegt Kerssemakers.

(tekst gaat verder onder de video)

Geen wijwater en opletten bij ouderen

De kerken maakten al eerder geen gebruik meer van wijwater bij binnenkomst en het verlaten van de kerk. En bij contacten met ouderen en zieken wordt altijd overlegd met de zorginstelling of het ziekenhuis hoe er gehandeld moet worden. Met een bezoek aan ouderen en zieke mensen neemt het pastoraal team wel een risico: "Dan loop ik het virus maar op. Het gaat om die mensen die op dat moment vragen om Gods nabijheid."

advertentie

Lees ook deze artikelen