Helft sportclubs heeft geen beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
Bijna de helft van de sportverenigingen in de regio heeft geen beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van Dtv in de gemeenten Bernheze, Den Bosch, Oss en Uden.
Dtv benaderde sportverenigingen in de vier gemeenten met een enquête over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Iets meer dan de helft, 51 procent, van de verenigingen heeft beleid om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. “Ik denk dat je er zo langzamerhand niet meer aan ontkomt om dit te formaliseren”, zegt secretaris Tjeerd Korver van sv TOP.
Moeilijk vrijwilligers te werven
Het beleid wordt opgesteld om de kans dat er iets gebeurt op de vereniging te verkleinen. Een vereniging kan bijvoorbeeld een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) aanvragen om te kijken of trainers en coaches al wat op hun kerfstok hebben. Een VOG wordt bij 49 procent van de sportverenigingen van trainers en coaches gevraagd. Bij iets meer dan de helft; 51 procent van de verenigingen is dit geen verplichting. “Dat heeft er ook mee te maken dat het moeilijk is om vrijwilligers te krijgen en dit een extra drempel kan zijn omdat het als een blijk van wantrouwen kan worden ervaren”, legt Korver het beleid van sv TOP uit.
Nabellen voor het 'echte verhaal'
Een andere manier om misbruik tegen te gaan is het vragen om referenties bij de vorige club van een nieuwe trainer. “Als je een club belt, hoor je vaak pas het echte verhaal”, zegt Bart-Jan Flos van Hockey Club Uden. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de verenigingen navraag doet. Het grootste gedeelte, 60 procent, doet dat niet.
Als je een club belt, hoor je vaak pas het echte verhaal
Bart-Jan Flos van Hockey Club Uden
Verantwoording
Dtv benaderde in Bernheze 72 verenigingen, daarvan vulden 14 de vragenlijst in. In Den Bosch namen er van de 139 verenigingen 19 deel aan het onderzoek. In Uden deden van de 28 aangeschreven verenigingen er vier mee en in Oss waren dat 27 van de 75 verenigingen. Het onderzoek kan niet als volledig representatief worden beschouwd maar geeft een zeer goede indruk van hoe sportverenigingen omgaan met dit thema.
Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.