advertentie Banner SNLR.nl

Helftheuvel moet ‘Bejaardenhuis van de Toekomst’ gaan faciliteren

Een seniorenrestaurant, een radiostation voor ouderen en één zorgteam dat 24 uur per dag klaarstaat. In en rond de Helftheuvel moet het bejaardenhuis van de toekomst gebouwd worden.

Het idee daarvoor komt van initiatiefgroep "Bevorderen Prettig Langer Thuis Wonen’ & ‘De Helftheuvel: het bejaardenhuis van de toekomst”. Woensdag werd het plan hiervoor aangeboden aan Minister Hugo de Jonge, tijdens de manifestatie ‘Eén tegen eenzaamheid’ in Heusden.

De voorzieningen die in de voormalige tehuizen te vinden waren, moeten terug de wijk in. Dat vindt de initiatiefgroep die bestaat uit zes leden, waaronder Paul Kagie (tevens raadslid Leefbaar ‘s-Hertogenbosch) en Hans Kieft (sociaal cultureel centrum de Helftheuvel).

In het seniorenrestaurant hebben we per keer 80 man binnen vijf minuten aan tafel en moeten we tientallen mensen teleurstellen. We zien dus dat de behoefte naar ontmoeting en activiteiten enorm is

• Hans Kieft, initiatiefgroep Bejaardenhuis van de Toekomst

Kagie: “Er is behoefte aan die voorzieningen. Denk aan ruimten waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten, samen eten of met hun hulpvraag terecht kunnen.” Kieft kan dat onderstrepen. “We hebben sinds een aantal maanden het seniorenrestaurant. Per keer hebben we 80 man binnen vijf minuten aan tafel en moeten we tientallen mensen teleurstellen. We zien dus dat de behoefte naar ontmoeting en activiteiten enorm is.”

Foto's: visualisaties van het Bejaardenhuis van de Toekomst. Tekst gaat verder onder de foto's.

De initiatiefnemers hebben de stichting ‘Alles voor mekaar’ uit Heusden in de arm genomen. Het concept van de stichting sprak hen aan. “Wij richten ons op kwetsbare senioren”, legt Alexander van Weert van Alles voor mekaar uit. “We bieden praktische hulp aan. Dan moet je denken aan hulp die je van een goede buurman kan verwachten, zoals een keer boodschappen doen of klusjes rondom huis.” Als het nodig is, zorgt Alles voor mekaar dat een vrijwilliger die hulp structureel biedt.

Eind van dit jaar wil de initiatiefgroep de activiteiten rond het ‘Bejaardenhuis van de Toekomst’ uitbreiden. Kieft: “Dan willen we in ieder geval dat het seniorenrestaurant meerdere keren per week te bezoeken is. Het uitbreiden van andere activiteiten, zoals logeerzorg in de Taling, komt later aan bod. Kieft: “De financiering is nog niet rond en we zijn nog in gesprek met andere partijen.”