Helga (51) uit Overlangel: 'Mij krijgen ze niet klein, want dat ben ik al'

Ze leidde een druk en heerlijk leven maar door rugklachten kwam Helga (51) in 2013 opeens thuis te zitten. Er volgde een lange strijd die nog steeds niet gestreden is. Maar ondanks de tegenslag blijft ze vooruit kijken.

“Ik ben altijd actief vrijwilliger geweest. Dat begon al van jongs af aan als jeugdtrainer bij korfbal. Op de boerderij in Overlangel waar ik opgroeide, leerde ik wat aanpakken is.

Later verhuisde ik naar Oss. Daar is het verenigingsleven iets minder bruisend. Toch bleef ik naast mijn werk en sport actief als vrijwilliger. Kindervakantiewerk, de karateclub, jeugddisco, Global Goals Oss: wat heb ik niet gedaan? Ik had een druk, maar heerlijk leven.

Bordje

In 2013 kwam ik thuis te zitten met mijn rug. Daardoor ging ik opeens van een volle naar een lege agenda. Over de periode sindsdien wil ik niet te veel details kwijt, maar ik kwam vast te zitten in een web van hokjesdenken, complexe wetgeving en procedures waarmee een papieren werkelijkheid wordt gecreëerd die ver af ligt van de waarheid en waardoor de menselijke maat steeds verder zoek raakt. “Als het maar niet op mijn bordje ligt,” lijkt de leidende gedachte te zijn.

Daar kwam nog eens bovenop vier jaar dag en nacht ernstige drugsoverlast, een uitputtingsslag met de nodige gevolgen voor mijn fysieke gezondheid en werk.

Om mezelf fit te houden, doe ik aangepaste oefeningen uit de karate en yoga, heb ik gelukkig nog altijd mijn muziek en kan ik een beetje vrijwilligerswerk doen. Ondertussen doe ik er alles aan om de zorg te regelen die ik nodig heb om weer volwaardig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Participeren noemen ze dat met een duur woord, geloof ik.

Cynisme

Ik ben van nature een optimist met gevoel voor humor. Aan de ene kant maakten de afgelopen jaren mij cynisch, aan de andere kant ben ik blij dat ik nu weet hoe ver het machtsmisbruik in Nederland echt reikt.

Ik ben door mijn carrière in het bedrijfsleven aardig door de wol geverfd en heb mede daardoor een enorm doorzettingsvermogen. Ik zal nooit meer fulltime kunnen werken maar:

Mij krijgen ze niet klein want dat ben ik al.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.