Burgemeester Hellegers: 'Plan van Markant kan redding zijn van culturele sector'

De Udense burgemeester Hellegers is enthousiast na het zien van de aanpassingen die het theater Markant heeft doorgevoerd in de hoop meer bezoekers te mogen ontvangen en dus meer inkomsten te kunnen genereren. "Het plan van Markant kan de redding zijn van de culturele sector."

De colleges van Uden en Landerd kregen dinsdag een rondleiding door het theater, waarbij uitleg werd gegeven over wat Markant heeft gedaan om het theater 'coronaproof' te maken. Zo zijn er schotten tussen stoelen geplaatst, looproutes aangelegd en moet drinken en eten meegenomen worden naar de zaal. Daarmee hoopt het Udens theater dat de politiek overstag gaat zodat er meer mensen naar voorstellingen mogen komen dan 30 in juni en 100 in juli.

"Het theater is natuurlijk een groot gebouw. Bovendien moeten we werknemers en artiesten betalen. Als er dan zulke kleine aantallen naar onze voorstellingen mogen komen, is het niet lonend", aldus directeur Jan Wouda. 

Daarom hoopt het theater dat de gemeentes iets kunnen betekenen, want mocht het plan niet doorgaan zou het financieel lastig kunnen worden.  "Wij maken de regels niet, maar kunnen wel druk uitoefenen op het bestuur. Wij zullen politici benaderen en brieven gaan schrijven om ze te overtuigen dat ze naar het concept in Uden moeten kijken", zegt Hellegers.