advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Henrie (60) uit Uden: "Vroeger zeiden mensen: 'wat ga jij doen?' Nu willen ze mee”

Het begon voor Henrie met 'even deur uit' om zijn gedachten te verzetten. Inmiddels heeft hij heel Nederland gezien en heel veel kilometers achter de rug.

“Het was het jaar dat twee huisvrouwen, die vonden dat er meer gewandeld moest worden, het Pieterpad ontwierpen. Ik was 20 en werkte met geestelijk gehandicapten. Er was veel buitensporig gedrag en veel geweld, een heftige tijd.

Ik dacht: ik ga eens een wandeling maken om alles op een rijtje te zetten. Die wandeling is eigenlijk nooit opgehouden. Vroeger was het een ontsnapping van m’n gedachten, nu vind ik het gewoon lekker om buiten te zijn.

Persoonlijk dagboek

Veertien jaar geleden ben ik begonnen met het bijhouden van een wandelblog, mijn persoonlijke wandeldagboek. Daar komen zo’n 20.000 bezoekers per maand op af, maar die hoge scores maken mij niet uit.

Het gaat mij om de wandelingen zelf. Als ik rondloop denk ik aan hoe de dingen zijn ontstaan en wat de achtergronden zijn van de landschappen waar ik door heen loop.

1200 wandelingen heb ik gelopen door bijna heel Nederland en onder meer Engeland, Ierland en de Canarische Eilanden. Waar ik ook was, ik ben altijd op ontdekkingstocht gegaan.

Wandelen steeds populairder

Vroeger als ik de deur uitging zeiden mensen: wat ga jij doen? Nu willen mensen mee en vragen ze naar wat je hebt meegemaakt. Wandelen is heel hot geworden.

In Drenthe kwam ik ooit een keuterboertje op de hei tegen, die me zei: ‘Je moet niet te snel lopen want dan zie je niks, maar je moet ook niet te langzaam lopen, want dan kom je nergens.’ Erop uit en we zien wel waar we langskomen.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.