Herdenking Beleg van Den Bosch in 1629: Een reis door de geschiedenis van 's-Hertogenbosch en Brabant
Meer leren over de geschiedenis van Den Bosch en Brabant. Vandaag was het de uitgelegen kans tijdens de herdenking van het Beleg van Den Bosch in 1629. Bosschenaar Rob van de Laar, eerder werkzaam op de afdeling Erfgoed van de gemeente, organiseerde samen met Wim Kievits uit Vught deze herdenking. “Brabant scheurde tijdens de verovering in tweeën zoals het nu is.”
In 2029 zal het precies 400 jaar geleden zijn dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 's-Hertogenbosch veroverde tijdens de 80-jarige oorlog onder leiding van Prins Frederik Hendrik van Oranje. Ter voorbereiding op dat jaar besloten Van de Laar en Kievits om deze herdenking te organiseren. “De bedoeling is om op weg naar 2029 allerlei dingen te organiseren om dit onder de belangstelling te brengen”, aldus Rob van de Laar.
(Tekst loopt verder onder de video.)
De verovering is volgens Van de Laar een belangrijk gegeven voor Nederland, Brabant maar vooral Den Bosch. “Het beleg heeft er voor gezorgd dat wij nu deel uitmaken van de Noordelijke Nederlanden, en niet de Zuidelijke Nederlanden, oftewel België.
Voor het eerst
Dit is het eerste jaar waarin wordt stilgestaan bij dit belangrijk historisch moment. De organisatoren gaven hier op verschillende manieren invulling aan. Zo werden er in de ochtend lezingen gehouden over onderwerpen die met het beleg te maken te hebben, en was er in de middag ruimte voor een 17e-eeuwse lunch en werden ambachten, muziek en militairen uit die periode gepresenteerd.
Klaas Kloosterhuis vertolkte tijdens de herdenking de rol van een van de lijfwachten van Prins Frederik Hendrik van Oranje. “Het is van belang dat je als land weet waar je vandaan komt. De 80-jarige oorlog is de oorsprong van Nederland hoe we die nu kennen.” Hij deed samen met vele anderen tijdens de herdenking mee aan verschillende voorstellingen en presentaties om bezoekers mee terug te nemen naar 1629.
2029
Het plan van Van de Laar is om dit soort evenementen te blijven organiseren tot 2029. Dan wordt de verovering echt herdacht. “We hopen dat veel mensen geïnspireerd zullen worden, mede door een dag als vandaag, om hier actief mee aan de slag te gaan, om te leren van de geschiedenis, maar vooral ook om te begrijpen waarom de dingen zijn zoals ze zijn.”