advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Herdenking bevrijding ’s-Hertogenbosch op gepaste wijze én op tv

Er is dit jaar geen publieke herdenking op 27 oktober om stil te staan bij de bevrijding van ’s-Hertogenbosch in 1944. Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk om met veel mensen tegelijk bij elkaar te komen.

Dat gebeurt normaalgesproken ieder jaar bij het Welsh Division Memorial. Mensen krijgen wel de kans om gedurende de dag een persoonlijk eerbetoon te brengen bij het oorlogsmonument. In de ochtend worden daar de vlaggen van Groot-Brittannië, Wales en Nederland halfstok gehesen. Ook bij de andere zeven officiële oorlogsmonumenten in de gemeente kunnen mensen bloemen leggen.

Documentaire op Dtv Den Bosch

Vanaf dinsdagochtend 27 oktober 07.00 uur is er bij Dtv Den Bosch een speciale documentaire te zien, gemaakt door De Mediamannen. Daarin zijn verhalen van Bossche veteranen vastgelegd die zich hebben ingezet voor vrede en veiligheid in de wereld. De documentaire is gemaakt in samenwerking met de gemeente en met het ontmoetingscentrum voor veteranen De Ouwestomp.

61 nieuwe Stolpersteine

Mede vanwege de herdenking van de bevrijding worden de komende dagen 61 nieuwe Stolpersteine gelegd. Deze kleine messing plaatjes met namen worden geplaatst in het trottoir voor de laatste woningen van joodse stadsgenoten voordat ze werden vermoord door de nazi’s. Er lagen in Den Bosch al 21 Stolpersteine. De 61 nieuwe herdenkingsstenen komen te liggen in de omgeving van de Does de Willeboissingel. In 2025 wil de Stichting Struikelstenen ’s-Hertogenbosch voor alle 293 vermoorde joodse stadsgenoten een struikelsteen hebben geplaatst.