Herinneringen aan de oude kostschool in Oss
Het project 'Wierook, wijwater en worstenbrood' van het BHIC brengt mooie en aangrijpende verhalen naar boven over het kostschoolleven in de vorige eeuw. Hein Bloemen schreef uitgebreid over zijn ervaringen op het Instituut Sint Nicolaas in Oss en was vrijdag even terug.
Het internaat is inmiddels al jaren het onderkomen van bouwbedrijf Berghege en is onlangs nog helemaal verbouwd en gerestaureerd. De 71-jarige Bloemen komt oorspronkelijk uit Tilburg en werd in 1959 naar de kostschool in Oss gestuurd waar hij zes jaar verbleef. "Ik heb net even een halfuurtje rondgelopen en er is wel heel veel veranderd. Alleen de grote, zware deur is nog heel herkenbaar. Daar stond de helemaal in het zwart geklede frater je dan op te wachten", aldus Hein Bloemen.
'Een klap en een mep was heel gewoon'
Zijn beste herinneringen zijn aan de kwaliteit van het onderwijs van de fraters waar hij naar eigen zeggen in zijn latere leven veel aan heeft gehad. Bloemen werd later zelfs nog burgemeester in Maarn en Driebergen. Maar het dagelijks leven op de kostschool was voor de jonge bewoners vaak zwaar, zo zegt Bloemen. Vooral een paar frater-surveillanten, die de jongens steeds in de gaten hielden, waren achteraf gezien eigenlijk niet geschikt voor hun vak, zo weet Hein Bloemen nu. Ook het gebrek aan privacy zou nu echt niet meer kunnen, zegt hij. Het was sowieso een heel andere tijd. "De fraters waren nogal disciplinair en normatief. Een klap en een mep was dan ook de gewoonste zaak van de wereld", weet Bloemen zich nog goed te herinneren.
Zijn uitgebreide ervaringen in Oss zijn te lezen op de website 'Wierook, wijwater en worstenbrood' van het BHIC. Daar hopen ze dat nog veel meer oud-kostschoolgangers hun verhalen gaan delen. Op die manier kan ook dit onderdeel van het 'rijke Roomse leven' van de vorige eeuw worden vastgelegd voor de toekomst, zo is de hoop.