Basisscholen in de regio weer open, waar het winterse weer het toeliet

Na 8 weken gingen de basisscholen in onze regio maandag weer open, voor zover het winterse weer het toeliet. Het is de eerste versoepeling van de lockdown die op 14 december inging. De eerste zijn brengt opluchting met zich mee, maar ook spanning. Want het virus raast nog volop door het land.

"Er heersen gevoelens van onveiligheid, maar daar heeft het ene team meer last van dan het andere team”, laat Caren Joosten van de scholenkoepel Signum uit Den Bosch weten. “Op dit moment zijn er ongeveer evenveel besmettingen als in begin oktober en we hebben met een oplopend aantal besmettingen gewoon lesgegeven en waarom zou het nu dan gevaarlijker zijn dan toen?”, stelt basisschooldirecteur Jos van Zutphen van speelleercentrum De Wijde Wereld in Uden. ”Op de een of andere manier wennen we aan een sluimerend gevaar om ons heen dat we niet te klein, maar zeker ook niet te groot moeten maken.” Ook in Odiliapeel maakt basisschooldirecteur Mirjam van Ree van Integraal Kindcentrum Den Dijk zich niet al te druk: "Ik vind het allemaal niet zo spannend dat we weer opengaan."

Mondkapjes bij leerlingen groep 7/8?

Voor de leraren die enige angst hebben om nu besmet te raken met het coronavirus is er maatwerk. “We proberen de bezorgdheid zoveel mogelijk te minimaliseren”, vertelt Archel Kerkhof, bestuurder van de Filiosscholengroep uit Bernheze, Den Bosch en Oss. Zo worden er persoonlijke maatregelen getroffen om de leraren in onze regio in een veilige omgeving te kunnen laten werken. Bijvoorbeeld een spatscherm bij het bureau, eenrichtingsverkeer in de gangen en leraren die een mondkapje dragen. “Het zijn keuzes die een team zelf maakt”, aldus Kerkhof. Bij basisschool Hertogin Johanna V zijn ze zelfs aan het kijken in hoeverre de leerlingen mondkapjes kunnen dragen in groep 7/8. Ook wordt daar in zo klein mogelijke groepen gewerkt en zijn er gespreide in- en uitlooptijden. De klassen zijn in tweeën verdeelt, zodat gezinnen met meerdere kinderen gezamenlijk aan kunnen komen.

Als ouders er een loopje mee nemen zijn we nog nergens.

• Basisschooldirecteur Sietze Jansen

De basisscholen zijn er klaar voor en hebben alle nodige maatregelen op tijd kunnen treffen. Aan de scholen zal het dus niet liggen. “Maar de verantwoordelijkheid ligt ook bij ouders om je aan de regels te houden”, zegt directeur Sietze Jansen van Hertogin Johanna V in Oss. “Als ouders er een loopje mee nemen zijn we nog nergens.”

In Oss werken ze vanaf nu weer met een gerust hart richting het einde van het schooljaar. “Online ging het goed, maar het is toch belangrijk dat kinderen weer naar school gaan”, zegt Jansen. Daar sluit Caren Joosten van een scholenkoepel uit Den Bosch zich bij aan: “De druk in de wijken en op de ouders neemt toe.” “Kinderen met lastige thuissituaties kunnen we gelukkig weer op school ontvangen”, zegt Jansen. “Ook het enthousiasme ebde weg bij kinderen tijdens het thuisonderwijs. Kinderen gingen elkaar missen, dus sociaal heel belangrijk dat zij weer samen komen.”

Tijd om te landen

De heropening van de scholen na 8 weken zou het  begin van een nieuw schooljaar kunnen zijn, waarbij de groep weer gevormd moet worden.” Kerkhof, bestuurder van een scholengroep uit de regio, wil rustig opstarten met het onderwijskundige proces. “We moeten de tijd nemen om te kunnen landen. Ieder kind heeft de afgelopen tijd op een andere manier beleeft. Ik vind het onwijs belangrijk dat we op sociaal emotioneel gebied aan de slag kunnen met de kinderen.” Ook in Uden doen ze niet aan inhaalstress. "Thuis zitten is al een levensles geweest die ze nooit zullen vergeten."