Herpen kritisch op zonneveld op geluidswal, maar 'komt voor mekaar'
De eerste inwoners van Herpen die willen investeren in zonnepanelen op de geluidswal langs de A50 hebben zich aangemeld.
Er zijn minimaal 570 leden nodig voor een nieuw op te richten coöperatie om naar potentie 7500 panelen mogelijk te maken. Bij de informatiebijeenkomst in 't Slotje waren nog geen veertig aanwezigen. Toch heeft organisator Dorpsraad Herpen geloof in dat het goed komt. "Anders hadden we het niet georganiseerd", zegt voorzitter Tom van Leeuwen.
Voor de zaal geeft zonnecoach Willem Buiter van de provincie Noord-Brabant uitleg over het project. Volgens hem is er al een contract getekend met Enexis zodat alle energie die de panelen leveren in het energienet terecht komt.
Als we het met zijn allen doen, dan komt het voor mekaar
Theo van Oosteren, bezoeker
Verbreding A50
Het publiek in de zaal stelt opvallend veel gedetailleerde vragen. Dat doen de aanwezigen omdat ze geïnteresseerd zijn of problemen zien. Een van die problemen is de mogelijke verbreding van de A50 in de toekomst. Daarnaast zijn er mensen die liever tegen een groene geluidswal aankijken dan tegen een grijze. "Herpen is een dorp waar mensen achter elkaar staan. Als we ergens voor gaan, gaan we ervoor. Als we het met zijn allen doen, dan komt het voor mekaar", vertelt bezoeker Theo van Oosteren, die erg enthousiast is over het initiatief.
Fonds
In eerste instantie probeert de nieuw op te richten Herpense Energie Coöperatie binnen het postcodegebied aan leden te komen. Daarna kunnen mensen uit omliggende kernen als Ravenstein, Berghem en Schaijk zich aansluiten. Het project levert de inwoners van Herpen nog meer op. Vanuit de coöperatie wordt een fonds opgericht dat subsidies kan toekennen aan verenigingen, stichtingen en initiatieven in Herpen.