advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Herrie, niet-sluitende ramen en scheuren in de muur door ‘sluiproute’ in Bossche binnenstad

Bewoners van een deel van de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch worden geteisterd door vrachtwagens, bussen en ander verkeer. De verkeersdrukte levert veel overlast op en dus doen omwonenden hun beklag bij de gemeente.

Vanaf het station naar de Zuid-Willemsvaart. Een route die op verschillende manieren gereden kan worden. Één daarvan is vanaf het Brugplein via de Oliemolensingel en de Boombrug. Volgens omwonenden maken gemiddeld 3300 voertuigen per dag gebruik van die route.

De weg – waar ook veel vrachtwagens en bussen overheen rijden – ligt door de smalle stoep strak tegen de omliggende huizen aan en daar heeft Jan Pieter Kroon – die sinds 2017 aan de Zuid-Willemsvaart woont – regelmatig last van: “Dat levert woonschade op en geluidsoverlast. Je kunt het vergelijken met een trombone afspelen in de buurt. Het is meer dan 90 decibel en dat mag helemaal niet.”

Tekst loopt door onder de video.

Verzakken

Behalve dat er gevaarlijke situaties en geluidsoverlast ontstaan, is er bij omwonenden ook zichtbare schade te zien. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Phili van Heemstra. Zij woont al 20 jaar aan dit deel van de Zuid-Willemsvaart en heeft de gevolgen van het verkeer gemerkt: “We kunnen geen ramen meer sluiten, dus de isolatie is compleet weg en we moeten de ramen met veel geweld dicht doen. Er zitten ook scheuren in de muren, dus het is inderdaad aan het verzakken. De laatste tijd is er steeds meer zwaar verkeer gekomen en de laatste tijd worden de scheuren steeds meer zichtbaar. Doordat het de laatste tijd steeds meer wordt, leg ik wel de link.”

Om ervoor te zorgen dat het verkeer in het vervolg ‘gewoon’ via de Orthenseweg en de Citadellaan rijdt, heeft Kroon een oplossing: “Niet meer toestaan dat je rechtsaf slaat bij het Brugplein. Dat is het, gewoon een bordje neerzetten. Je gaat niet de stad afzetten, je doet alleen wat de gemeente wil; dat de Orthenbrug en de Citadellaan gebruikt worden. Het is zó eenvoudig.”

De gemeente Den Bosch wilde niet inhoudelijk reageren, maar heeft aangegeven met Kroon in gesprek te willen gaan.

Later meer.