Het Hooghuis verdwijnt in 2025 definitief uit Heesch: 'Eens dat we het niet eens zijn'
Scholengroep Het Hooghuis blijft bij de beslissing om de locatie Heesch vanaf het schooljaar 2025/2026 te sluiten. Een commissievergadering van de gemeente Bernheze bracht daar geen verandering in. "Het is ondenkbaar dat we onderwijs onder de vlag van Carmel in Heesch vasthouden", zo stelt Jeroen Donders, voorzitter van de centrale directie.
Op een goedgevulde publieke tribune zaten veel ouders die maar wat blij zijn met de middelbare school in Heesch. Marion van Lankvelt, ouder van een van de leerlingen, sprak in tijdens de vergadering. Donders en locatiedirecteur Ester van Eggelen waren door de commissie uitgenodigd om een toelichting te geven op de beslissing om de school te sluiten.
De voorzitter van de centrale directie benadrukte nogmaals dat het een 'pijnlijk besluit is, dat we niet graag nemen'. Volgens de scholengroep blijft het aantal nieuwe aanmeldingen al jaren steken op minder dan 70 per jaar, en dat blijkt te weinig. Daardoor wordt het in de toekomst een uitdaging voor de kwaliteit van het onderwijs.
We hebben hier goed over nagedacht, en het zou niet goed zijn als we hier direct iets anders zouden zeggen
Jeroen Donders, voorzitter van de centrale directie
Van Lankvelt liet weten dat de beslissing van Het Hooghuis 'als een donderslag bij heldere hemel kwam'. Ze vindt dat het belang van de kinderen voorop hoort te staan. "Ik hoop dat ook de huidige brugklassers hun diploma in Heesch mogen vieren." Die uitspraak kon rekenen op een applaus vanaf de publieke tribune.
De zeven politieke partijen van de gemeente Bernheze toonden hun ongenoegen over het besluit van de scholengroep en hoopten nog een kentering te kunnen realiseren bij Het Hooghuis. Maar dat lukte niet, zo liet Donders weten. "We dreigden de regie te verliezen, en dus kwamen we op het moment om een beslissing te nemen. We hebben hier goed over nagedacht, en het zou niet goed zijn als we hier direct iets anders zouden zeggen. Het is ondenkbaar dat we het onderwijs onder de vlag van Carmel in Heesch vasthouden."
Een locatie die zo levensvatbaar is en potentie heeft sluiten, dat snap ik niet
Cor van Erp (SP), fractievoorzitter
Onder meer fractievoorzitter van de SP, Cor van Erp, was daar niet over te spreken. "Ik ben het er gewoon niet mee eens. Een locatie die zo levensvatbaar is en potentie heeft sluiten, dat snap ik niet. We willen het voorgezet onderwijs in Heesch behouden." Bellinda van den Helm (Progressief Bernheze) stipte aan dat maatwerk, zoals op Het Hooghuis Heesch, niet op iedere school gelijk is. "Dat zag je ook met het stoppen van Den Bongerd. Een deel van het succesverhaal is verloren gegaan door de sluiting."
Sascha Kraus (D66) was het daarmee eens. "Dit is blijkbaar een school die voldoet aan een bepaalde behoefte. Waar kwaliteit wordt geleverd, waar leerlingen en ouders behoefte aan hebben." Ook snapte Kraus niet waarom het gesprek over het besluit niet eerder werd gevoerd met de gemeente. "Dit raakt onze samenleving en de inwoners. We hadden juist als raad graag in een eerder stadium van gedachten willen wisselen."
Wethouder Maarten Everling (SP) liet weten dat er op 10 juli een gesprek plaatsvindt met Het Hooghuis. "We vinden het voortgezet onderwijs binnen Bernheze belangrijk, en willen dat ook behouden. Dat is de inzet van het college. We hopen het gesprek open in gaan om te praten over het besluit, ook al besluit Het Hooghuis te vertrekken uit Heesch." Daarbij stipte de wethouder aan dat er in 2013 door de gemeente nog flink is geïnvesteerd in de school en dat toen de voorwaarde was dat Het Hooghuis in Heesch zou blijven.
Donders gaf op het einde nog wel aan dat er gesprekken gaande zijn met andere onderwijskoepels over een dekkend onderwijsaanbod in de regio, waarbij de concurrentie wegvalt en de aandacht meer op de kinderen wordt gericht. Daarbij wordt ook de kleinschaligheid geborgd, zo liet Donders weten.