Het Hooghuis ZuidWest organiseert speciale activiteiten voor leerlingen om hun ‘leefachterstand’ in te halen
De komende maanden worden de eerste- en tweedejaars leerlingen van Het Hooghuis ZuidWest fysiek, cultureel en maatschappelijk uitgedaagd tijdens de zogenoemde ‘X-plore dagen’. “Wij denken dat de leerlingen de afgelopen maanden vooral het ontmoeten van elkaar, het bewegen en hun persoonlijke ontwikkeling missen”, aldus directeur Ilja Arts.
Door de huidige coronamaatregelen is online onderwijs ‘de nieuwe standaard’ geworden. Volgens Ilja Arts, initiatiefneemster van de ‘X-plore dagen’, worden hierdoor de fysieke en sociale mogelijkheden van leerlingen beperkt. Daardoor blijft ook hun persoonlijke ontwikkeling achter. Arts stelt dat er daardoor eerder sprake is van een leefachterstand dan van een leerachterstand. Voornamelijk de eerstejaars, die nog weinig kans hebben gehad elkaar in het echt te ontmoeten, hebben hier last van.
Het programma van de ‘X-plore dagen’ vormt een aanvulling op het huidige, voornamelijk online onderwijsprogramma, met als doel om leerlingen tijdens verschillende activiteiten weer met elkaar in fysiek contact te brengen. Zo wordt het voor hen weer mogelijk om in beweging te komen en samen te werken. “We hebben met drie docenten lichamelijke opvoeding een beweegprogramma in elkaar gezet, zoals skiën, spellen spelen in het bos en fitness. Het is vooral kennismaken met verschillende sporten, elkaar weer ontmoeten en samen bewegen”, aldus docent Edith Martens.
Tekst loopt verder onder video
Van online naar offline onderwijs
Deze week werkten de leerlingen zich in het zweet in de sportschool. Deze is zo ingericht dat de leerlingen op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen sporten. Op deze manier biedt het programma de leerlingen de mogelijkheid weer persoonlijk contact met elkaar te hebben. “Het is leuker dan thuis zitten, achter je laptop om online lessen te volgen” vertelt de bezwete leerling Kyano van Deutekom. Dat de leerlingen behoefte hebben aan offline onderwijs, blijkt ook uit de reactie van Sofie Rozie: “Ik voelde me een beetje eenzaam. Ik miste iedereen en moest veel huilen.” Als het aan Arts en de leerlingen ligt, wordt het programma daarom in stand gehouden zolang de coronamaatregelen het toelaten.