'Vertrek van Bernhezer wethouder Van Boekel vraagt om reflectie’

Verbazing, maar ook begrip. Dat is het overheersende gevoel bij de politieke partijen in de gemeente Bernheze in reactie op het vertrek van wethouder Peter van Boekel (CDA).

Van Boekel maakte dinsdagavond bekend dat hij zijn taken als wethouder per direct neerlegt. Burgemeester Marieke Moorman betreurt zijn vertrek naar eigen zeggen zeer: “Bernheze verliest een hardwerkende wethouder met een grote betrokkenheid bij de gemeente. Hij streed met open vizier, vanuit optimisme en collegialiteit. We zijn hem dankbaar voor zijn tomeloze inzet en prettige samenwerking.”

Progressief

Van Boekel liet in een eerste reactie onder andere weten dat politiek volgens hem ‘steeds persoonlijker’ wordt gemaakt. “Zaken die niet goed gaan, hoe klein ook, worden uitvergroot.” Volgens Progressief Bernheze-raadslid Jesse Jansen geeft dat stof tot nadenken: “Dit vraagt wel om reflectie. Dat geldt voor de raad, dat geldt voor het college; voor iedereen. De manier waarop we met elkaar praten, is vaak best wel verhit. We zetten heel snel de hakken in het zand, waardoor het hele gesprek vastloopt. Ik vind dat we kritisch moeten kijken of we wel constructief bezig zijn”, aldus Jansen, die het vertrek van Van Boekel ‘heel erg verdrietig’ vindt, maar niet denkt dat Progressief aanleiding heeft gegeven voor diens besluit: “Ik heb niet direct het idee dat wij iets anders had moeten of kunnen doen. Ik heb heel fijn met Peter samengewerkt en nooit het idee gehad dat ik hem persoonlijk heb aangevallen. Het is ontzettend jammer dat hij moet stoppen met iets wat hij met zoveel energie heeft gedaan.”

De tekst loopt door onder de video.

Blanco

Marko Konings van Politieke Partij Blanco vindt het vertrek – en de daarbij behorende motivatie - verrassend: “Hij zat al een behoorlijke tijd op zijn post. Dan denk je dat die man gepokt en gemazeld is. Maar blijkbaar is er toch zóveel op hem af gekomen, dat hij deze stap heeft moeten nemen. Aan de ene kant verrast het me wel. Er is veel politieke druk, het is niet altijd even makkelijk.  Maar het is in Bernheze toch ook niet zo dat we rollebollend over straat gaan. In het ruimtelijk domein is heel veel misgegaan en hij is daar voor een deel politiek verantwoordelijk voor. Wethouder Van Boekel is een heel begaan man - en dat siert hem - maar dat houdt ook in dat hij zich bepaalde dingen waarschijnlijk heel persoonlijk aan kan trekken.”

D66

Rob van Herpen, die het D66-fractievoorzitterschap van Annemieke Boellaard heeft overgenomen, vindt dat Van Boekel de hand wel wat meer in eigen boezem had mogen steken: “Ik vind het wel jammer dat het heel erg gezocht wordt aan de ‘buitenkant’. ‘De anderen verharden het spel’, ‘het is veel te hard geworden, daarom stop ik ermee’. Ik denk dat er ook wel iets van zelfreflectie in had gekund. Er ging binnen zijn portefeuille de laatste jaren veel verkeerd. Peter heeft zich er persoonlijk teveel van aan getrokken. En dat zag je aan hem; ik vond dat hij er de laatste tijd heel slecht uitzag. Je zag dat het aan hem knaagde. Iedereen maakt fouten, maar als je kijkt hoe hij zich 20 jaar ingezet heeft voor de gemeentepolitiek, heb ik daar altijd respect voor.”

SP

Coalitiepartij SP is ook verrast over de beslissing van Van Boekel, al overheerst bij fractievoorzitter Jan Raaimakers het begrip: “Ik vind het moedig dat hij deze keuze heeft gemaakt. Het is heel verleidelijk om richting  de verkiezingen te blijven zitten en daar is niemand bij gebaat.” Het verwijt van Van Boekel dat de politiek steeds persoonlijker wordt gemaakt, kan Raaimakers dan ook goed plaatsen: “Ik denk dat hij het daarmee heeft over politiek in zijn algemeenheid; wij, de burgers, de hele maatschappij. Ik zie steeds vaker dat mensen hele korte lontjes hebben. Als ik door Heesch heen rijd en een bord zie staan met de tekst ‘De politiek luistert niet naar ons’, bedoelen ze eigenlijk ‘ze geven ons geen gelijk’. Het wordt persoonlijk gespeeld en daar wordt de lol nóg minder van."

CDA

Tot slot Van Boekel's eigen partij, het CDA. Fractievoorzitter Mart Smits - die niet wil ingaan op de vraag of het vertrek verband houdt met de lange afwezigheid van Van Boekel in de zomer van 2020 - zegt Van Boekel te gaan missen: "De beslissing heeft ons verrast, maar we wisten wel dat hij erover nadacht. We hebben respect voor zijn keuze, maar we gaan hier wel een zeer betrokken wethouder missen die zich echt voor de volle honderd procent heeft ingezet. We hadden graag met Peter de eindstreep in 2022 gehaald."

De partijen Lokaal en VVD konden dinsdagavond geen reactie geven.