advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

‘Het zit in onze genen om afstand te houden’

Boulderhal Bossche Boulders mag, net als sportscholen, 1 september pas weer open. Terwijl er ruimte genoeg is om anderhalve meter afstand te kunnen houden.

Boulderen, een klimsport, doe je in je uppie. Je houdt altijd voldoende afstand tot de volgende klimmer, dat moet zelfs om het veilig te houden. De teleurstelling is dan ook groot in de sector.
Adri Groenendaal, mede-eigenaar van boulderhal Bossche Boulders, snapt dan ook eigenlijk niet waarom zijn tak van sport nu niet is toegestaan: “Bij klimmen zijn we sowieso gewend om elkaar de ruimte te geven. Stel dat je uit de wand komt, dan wil je niet op iemand landen. Het is dus eigenlijk een gedragsregel in onze sport om een veilige afstand te bewaren, anderhalf meter is dan minimaal. Afstand houden zit in onze genen.”

Protocol
De branchevereniging van klimsporten is dan ook druk bezig met het opstellen van een protocol om de kwestie onder de aandacht te brengen bij de overheid, in de hoop toch eerder open te mogen.
“De overheid heeft ons bij sportscholen geplaatst”, vertelt Groenendaal. Lachend: “Dit is inderdaad een school waar je kan sporten, dus misschien dat dat het is.” Met meer dan duizend vierkante meter ruimte en zo’n 500 vierkante meter klimwand, moet het toch echt wel lukken om genoeg afstand te bewaren, denken ze hier.

Spannend
De Bossche Boulders opende haar deuren eind juni 2019. “We zijn negen maanden open geweest en zijn nu alweer twee maanden dicht”, vertelt Groenendaal. “We hadden een vliegende start en er zit dus wel een klein beetje, met de nadruk op klein, vet op de botten. Maar of we het redden als we echt tot 1 september dicht moeten blijven? Dat wordt spannend.”