Historische wijk Wit Korea belangrijk voor Udense geschiedenis; 'deze wijk moet eigenlijk bewaard blijven'
Wooncorporatie Area wil 76 woningen waarvan een deel in de wijk Wit Korea slopen. Volgens de heemkundekring in Uden gaat met de sloop ook een stukje geschiedenis verloren.
"Als heemkundeman vind ik dat er bepaalde plekken in Uden bewaard moeten blijven", zegt Adriaan Sanders van de heemkundekring in Uden. Volgens hem speelt het deel van de wijk Hoevenseveld dat Wit Korea wordt genoemd een grote rol in geschiedenis van de groei van Uden.
De wijk werd in 1953 gebouwd nadat woningen elders in Uden onbewoonbaar werden verklaard. Bewoners die noodgedwongen moesten verhuizen wilden een ruime woning met grote tuin. "De gemeente Uden vond het niet verstandig om in het dan bestaande dorp een nieuwe wijk te bouwen. Waarom bouwen we geen huizen buiten Uden met grote tuinen?", legt Sanders de gedachte van de gemeente uit.
Later waren er meer woningen nodig en besloot de gemeente te gaan bouwen rondom de wijk Wit Korea, die uniek was ten opzichte van de nieuwe woningen."Wat in onderscheid is, is de ruimtelijke indeling. Er zijn grote tuinen bij de huizen. Op relatief veel grond staan relatief weinig huizen."
Afkomst Wit Korea
De bijnaam Wit Korea ontstond direct in het begin. "Die naam moet je eigenlijk ontleden", zegt Sanders. "Mensen die hier moesten gaan wonen, waren daar niet blij mee. De gemoederen liepen af en toe hoog op en er was ruzie. In Korea was op dat moment de oorlog aan de gang, waarmee verband werd gelegd. Daarom dus Korea."
De naam wit heeft te maken met het wit verfen van de huizen. Door een storm raakte een deel van de muren tijdens de bouw beschadigd waardoor er nieuwe stenen moesten worden ingekocht. Door gebrek aan materiaal zijn noodgedwongen andere stenen ingekocht. Om de boel er toch beter te laten uitziet is de muur wit geverfd. "Zo krijg je dus Wit Korea."
Wat betreft de geschiedenis van Uden vindt Sanders dat Wit Korea moet blijven bestaan. "Het is geschiedkundig een heel belangrijke wijk voor Uden."