Hittegolf zorgt voor veel droogte en watertekorten in de natuur
Het kwik stijgt in onze regio de komende dagen tot dik boven de 30 graden. Dit zorgt voor veel droogte en het verdampen van water in beken, sloten en andere wateren. De droogte is al de hele zomer aanwezig, maar de hittegolf maakt het niet makkelijker.
Waterschap Aa en Maas is verantwoordelijk voor de waterstromen in de omgeving. Medewerkers daar geven aan dat ze dreigen water tekort te komen. "Met een stralende zon en boven de 30 graden, normaal perfect vakantieweer, maar dan gaat het heel hard qua verdamping van het water en kun je dewaterstand snel achteruit zien gaan", vertelt Brenda Barends, droogtecoördinator bij Aa en Maas. "Als deze waterstand blijft dalen krijgen steeds minder dieren, planten en bomen water, wat het overleven een stuk moeilijker maakt." Daarom heeft het waterschap een verbod ingesteld op het pompen van water uit beken en sloten voor het besproeien van bijvoorbeeld landbouwgrond: "We zien dat het water dat we aanvoeren niet alle plekken bereikt die we willen, daarom verbieden wij het oppompen van dat water zodat we niet nog meer water verliezen."
Ook in de steden en dorpen heeft het groen last van de droogte. "In de winter hebben we veel jonge bomen geplant om dode bomen te vervangen en de structuur te versterken. Die bomen hebben een klein wortelpakket waardoor ze moeilijker alle blaadjes kunnen voorzien van vocht", vertelt Servaas van Hees, opzichter van de openbare ruimte in Oss. "Het dorre gras dat je nu veel ziet, daar kunnen we helaas niet zoveel aan doen. Gelukkig is het gras sterk genoeg om na een paar regenbuien er weer boven op te komen."
De Veiligheidsregio Brabant-Noord waarschuwt voor bosbranden. Brandweer Brabant-Noord doet dan ook de volgende oproep: "Stook geen open vuur, ga niet barbecueën, gooi geen sigaretten weg en laat geen afval in het bos achter. Een glazen flesje kan al genoeg zijn voor een brand. Parkeer uw auto niet in bermen of in het gras, een hete uitlaat kan ook een brand veroorzaken."