Hoe kan de Bossche raad korter vergaderen?

Na een Bossche raadsvergadering van alweer bijna vijf uur afgelopen week wordt het de vraag of de veertien fracties dit nog zo drie jaar willen doorzetten. Of dat ze eens durven met concrete oplossingen te komen hiervoor. Want dit begint echt dramatische vormen aan te nemen.

De voorjaarsnota stond afgelopen woensdag op het programma van de gemeenteraad, maar het leek wel de begrotingsraad van november. Die laatste vergadering duurt over het algemeen wat langer, omdat het gaat over de plannen voor de komende jaren. Maar de partijen namen nu alvast een flink voorschot. Burgemeester Mikkers probeerde wel de fractievoorzitters zich netjes aan de tijd te laten houden, maar met zes minuten spreektijd per fractie en zes minuten per wethouder, plus burgemeester voor de beantwoording, zit je zonder een enkele interruptie al op bijna twee uur. En dan praten we nog niet over een schorsing of pauze.

En eigenlijk waren het er dit keer maar dertien, want de fractie van 50PLUS was weer eens afwezig. Daar zullen de 1936 kiezers van die partij blij mee zijn.

Tekst gaat verder onder de foto's.

 

De 1426 stemmers op Gewoon ge-DREVEN zijn ongetwijfeld wel enthousiast, want zij krijgen veel waar voor hun geld. Misschien wel iets te veel. De partij kwam afgelopen vergadering weer met een berg aan moties en tekende ook nog eens mee bij moties van andere partijen en Sjef van Creij was er zichtbaar trots op. Over de effectiviteit van zijn moties zijn de cijfers veel minder rooskleurig te noemen, maar dat deert Van Creij blijkbaar niet. En daarnaast is hij ook kampioen interrumperen. Welk onderwerp het ook is, Van Creij heeft overal een mening over en die zal en moet gehoord worden.

Natuurlijk, hij is raadslid en een gekozen volksvertegenwoordiger. Maar Van Creij denkt dat zijn meerwaarde blijkbaar zit in de kwantiteit, in plaats van de kwaliteit van bijdragen. En dat maakt de raadsvergadering langer en niet bepaald interessanter.

Als het presidium niets doet, wordt dit probleem alleen maar groter. Want ook de coalitiepartijen worden -naarmate het collegebestuur er langer zit- wat vrijer in hun gedrag, is de ervaring. Binnenkort duurt een gemeenteraadsvergadering dan ook twee avonden als er niets gebeurt.

Waarom maken we de spreektijd van een fractie niet afhankelijk van de grootte van de partij? Sterker nog: is het wel eerlijk dat de grootste partij, de VVD met bijna 8000 stemmen geen seconde meer spreektijd heeft dan Gewoon ge-DREVEN, dat met iets meer dan 1400 stemmen blij mocht zijn dat ze met de hakken over de sloot in de raad kwamen?

Dan los je het probleem met de vele interrupties nog niet op, maar daarvoor heb je zaken als een ‘goed gesprek’, ‘gezond verstand’ en een ‘strenge voorzitter’ voor nodig. Zou dat lukken in Den Bosch?

advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen