Hoe onderscheiden de politieke partijen zich in de nieuwe gemeente Maashorst?
De inwoners van Uden en Landerd hebben heel wat te kiezen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in november. Totaal doen er dertien partijen mee. Hoe onderscheiden zij zich van elkaar? De lijsttrekkers van PRO en Maashorst Vooruit bespreken het in Focus.
Dertien partijen staan er in november op het stembiljet. Een nieuwe partij is PRO. Die ontstond doordat mensen van de PvdA, D66 en Progressief Landerd zich samenvoegden. “De bekendheid die landelijke en bekende lokale partijen hebben is er nog niet bij PRO. Aan de andere kant, we moeten onze bekendheid nu in deze tijd krijgen. De achterban van de PvdA, D66 en Progressief Landerd sluit natuurlijk wel aan”, aldus Cock de Jong van PRO.
(Bekijk hier de hele aflevering van Focus
Een optie om te fuseren met andere partijen is bij Maashorst Vooruit niet aan de orde geweest. “Er valt van alles te kiezen in november. Zo loopt de democratie. We gaan elkaar vinden in de nieuwe gemeenteraad. Ik denk dat we daar vooral de samenwerking moeten zoeken om tot het beste te komen voor onze inwoners. Of dat nu is door de fusie van een aantal partijen of een keuze uit dertien partijen, de tijd zal het leren”, zegt Jeroen van den Heuvel van Maashorst Vooruit.
Onderscheiden
De dertien partijen proberen zich tijdens de verkiezingen allemaal van elkaar te onderscheiden. Toch is dat soms nog best lastig. “Wonen is op dit moment een heel belangrijk thema. Er zijn verschillende doelgroepen waarvoor het speciaal belangrijk is. Jongeren, ouderen en alleenstaanden. We moeten veel sociale huurwoningen en koopwoningen hebben voor een goede doorstroming. Wij vinden dat een wethouder wonen daar de kar in moet trekken”, zegt De Jong. Maar of het echt onderscheidend is? Maashorst Vooruit is ook voorstander van dat idee.
Waar onderscheiden de partijen zich dan mee. “Wij willen bij het participatieproces de nadruk leggen op vrije tijd. Wij geloven wanneer een gemeente participatie faciliteert bij bijvoorbeeld clubs of verenigingen dat er onder de bevolking sociale cohesie ontstaat”, zegt Van den Heuvel.
Bestuurlijke vernieuwing
Bij PRO zien ze een andere manier van besturen tot de mogelijkheden behoren. “We moeten niet kiezen voor een dichtgetimmerd collegebesluit. Maar we moeten kijken of het mogelijk is om de belangrijkste onderwerpen in een collegebesluit te verantwoorden. De iets minder belangrijke onderwerpen kunnen dan raadsbreed bespreken worden. Daardoor ontstaan er verschillende samenwerkingen”, denkt De Jong.