Hoe toegankelijk is het centrum van Oss?
Mensen met een visuele of lichamelijke beperking hebben dagelijks te maken met obstakels in het centrum van Oss. Volgens de Adviesraad Sociaal Domein Oss doet de gemeente te weinig om de stad toegankelijk te maken.
“Ik voel me niet veilig als ik door de stad loop, de fietsers houden weinig rekening met mensen met een geleidestok of een andere beperking. Er wordt ook bijna niet gehandhaafd, terwijl het niet eens is toegestaan om door het centrum te fietsen”, vertelt Yvonne van Loon. Niet alleen het verkeer zorgt voor hinder, ook de stad zelf houdt weinig rekening met mensen met een mobiele beperking. “Je zou willen dat de stad voor iedereen toegankelijk is, maar er is vooral rekening gehouden met het esthetische in plaats van het praktische”, stelt vice-voorzitter Hasan Aktan van de Adviesraad Sociaal Domein Oss. Deze adviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente over de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Volgens Aktan zijn de taluds te stijl voor mensen in een rolstoel, voldoen de invalidenparkeerplaatsen niet aan de normen en is de blindengeleidestrook eerder een last dan een hulpmiddel.
Tekst loopt door onder de video:
Blindengeleidestrook
De huidige blindengeleidestrook bestaat uit hobbels zodat deze voelbaar zijn met een geleidestok, maar rolstoelenwielen komen er moeilijker overheen. Volgens Aktan kunnen mensen in een rolstoel hierdoor last van hun rug krijgen. Ook slechtzienden vinden de geleidelijnen onpraktisch. Deze is voor hen namelijk niet zichtbaar. “De coronalijnen op straat zijn beter voor ons, want die hebben een andere kleur. Een geleidelijn moet een contrasterende kleur hebben, anders kunnen wij ze niet vinden”, volgens Helma van Grunsven. Zij trok in 2019 al aan de bel bij de toenmalige wethouder om de lijnen te verbeteren. Nu heeft de gemeente een bedrag van 130.000 euro gereserveerd om in 2023 er voor te zorgen dat de geleidelijnen voldoen aan de eisen.
Parkeerplaatsen
“De algemene richtlijnen voor invalidenparkeerplaatsen worden niet gehandhaafd. Deze zouden 3,60 bij 6 meter moeten zijn en dat is meestal niet zo.” Aktan vertelt daarnaast dat hij op sommige invalidenparkeerplaatsen niet in of uit kan stappen met zijn rolstoel omdat er een auto ingeparkeerd staat. “De gemeente zou de hoekparkeerplaatsen als invalidenparkeerplaatsen kunnen aanwijzen.” Wethouder Dolf Warris vertelt daarover dat naar zijn weten de invalidenparkeerplaatsen voldoen aan de eisen.
Volgens de wethouder gaat de stad de komende jaren beter aansluiten op de toegankelijkheidseisen. “De wandelroute voor blinden en slechtzienden wordt volgend jaar aangepakt, bij nieuwe bouwprojecten schenken we aandacht aan de manier waarop we de stad voor iedereen toegankelijk kunnen maken en binnenkort ga ik met de centrummanager in gesprek om een campagne te ontwikkelen die winkeliers er van bewust maakt geen reclameborden op de geleidestroken te plaatsen.”