advertentie Banner SNLR.nl

Honderden lachgasflessen gevonden in bestelbus in Orthen

In Orthen is de politie vrijdag een bestelbus vol lachgasflessen op het spoor gekomen. Naar nu bekend is geworden, heeft de bestuurder zich niet aan een aantal belangrijke voorwaarden voor het vervoer van lachgasflessen gehouden. Hij kan nu een forse boete tegemoet zien.

De bestelbus werd aanvankelijk gecontroleerd vanwege een kapot achterlicht, maar daarna bleek dat de laadruimte van de bus vol lag met 'drukhouders' - oftewel gasflessen - voor lachgas. Aangezien het om vermoedelijk enkele honderden drukhouders ging, werd besloten het voertuig over te brengen naar het politiebureau voor nader technisch onderzoek.

In samenwerking met team Transport- en Milieucontrole (TMC) van de Landelijke Eenheid en het politieteam Verkeer is maandag nader onderzoek gedaan aan het voertuig. Daaruit werd geconstateerd dat er aan meerdere voorwaarden niet werd voldaan die verplicht zijn volgens de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Zo waren bijvoorbeeld enkele gasflessen niet goed vastgezet, bleek er een ongekeurde brandblusser in het voertuig te liggen, klopte de pakbon niet en bleken aan de buitenzijde van de bus verplichte stickers te ontbreken waaruit bleek dat er gevaarlijke stoffen werden vervoerd.

Daarnaast bleek het voertuig ook nog eens ruim 1.750 kg te zwaar beladen te zijn door alle gasflessen. Aangezien het vervoer bedrijfsmatig was zal er niet alleen tegen de bestuurder maar ook tegen het bedrijf proces-verbaal worden opgemaakt voor het overtreden van de ADR-voorschriften en het overschrijden van het maximale laadvermogen. "Omdat dit een zogenaamd economisch delict betreft kan dit mogelijk in de duizenden euro’s gaan lopen", aldus de politie.