Hoogbouw, een ‘Knarrenhof’ of waterwoningen? Dé oplossing voor het Bossche woningtekort is er (nog) niet
Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat minima, modaal verdienenden of bijvoorbeeld studenten aan een woning binnen de gemeentegrenzen te komen? Dat was simpel gezegd de vraag die dinsdagavond centraal stond tijdens de commissie Omgeving. Het antwoord daarop was een stuk ingewikkelder.
Een woondebat in optima forma, zo mag de bespreking van de voorjaarsnota 2022 dinsdagavond wel worden omschreven. Natuurlijk waren er wel meerdere gespreksonderwerpen, zoals de oostelijke ontsluiting, de vervanging van de Diezebrug in het kader van het project ‘Bossche Stadsdelta’ én de mobiliteit in de stad, maar veruit de meeste spreektijd werd besteed aan het nijpende woningtekort in de gemeente.
En dat juist dat onderwerp zo uitvoerig werd besproken is ook niet zo vreemd, gezien het feit dat de woningnood hoog is, getuige bijvoorbeeld de bijna 2200 reacties op slechts negen flexwoningen bij De Vliert.
Kansloosheid
Paul Kagie van Leefbaar ’s-Hertogenbosch vroeg tijdens de commissievergadering om een ‘breekijzer’. “Hoe doorbreken we de kansloosheid voor de Bosschenaren op een woning in het Bossche? Minima en modaal kunnen het wel vergeten, punt uit. Er moet een breekijzer gezet worden in die groeiende kansloosheid. En dit is niet zwart-wit een verwijt naar de wethouder, maar als je 1079 woningen bouwt in 2017 en 712 in 2020 dan ben je niet aan het bouwen voor de behoefte. We zijn niet goed bezig met elkaar.”
Hanneke Welten (VVD) reageerde daar kritisch op: “Ik hoor u zeggen ‘de Bosschenaar bedienen’. Wil dat zeggen dat we geen woningen moeten verkopen aan mensen die buiten Den Bosch wonen?” “Ik heb het niet gehad over de brug ophalen. Dat is ook weinig reëel, want dat lukte ons ook al niet tijdens de rellen”, counterde Kagie spitsvondig.
Om de woningnood te verlichten is Kagie voorstander van het invoeren van het zogeheten Knarrenhof-concept: “Een verleidelijk woonconcept met zorg en welzijn, nabij de woonplaats waar senioren nu vertoeven, voor een scherpe prijs”, aldus het Leefbaar-raadslid.
Welten ziet zelf wel iets in zogeheten waterwoningen, niet te verwarren met woonboten. “Woonboten drijven op het water, waterwoningen worden op het water gebouwd.”
Beginnersfout
Als vanzelfsprekend was ook SP-raadslid Bram Roovers scherp over het woningtekort in de gemeente. Hij begon zijn relaas met vier tips om in een overspannen woningmarkt tóch aan een woning te komen, afkomstig van de satirische website De Speld. Onder andere ‘begin niet als starter, dit is een typische beginnersfout’ en ‘zorg ervoor dat je rijke ouders hebt’, waren onderdeel van deze praktische ‘tips’.
“En hoewel ze satirisch zijn bedoeld, schuilt er een pijnlijke waarheid achter. Wat met een vreselijk eufemisme ‘flexibiliteit’ wordt genoemd, heeft ervoor gezorgd dat veel mensen door corona hun baan verloren, maar de huren daalden niet. Het gevolg is een verloren generatie van lang thuiswonende jongeren en steeds verder stijgende woonlasten.”
Een opkoopverbod zou volgens Roovers een (deel van de) oplossing kunnen zijn. “In Eindhoven sorteren ze al voor op een opkoopverbod dat moet gaan gelden in bepaalde wijken en wat de SP betreft gaan we dat in Den Bosch ook doen.”
Brabantbad
Haast onvermijdelijk kwam ook het onderwerp hoogbouw om de hoek kijken. Joep Gersjes van Bosch Belang focuste zich voornamelijk op de drie woontorens met in totaal zo’n 180 appartementen die op de locatie van het oude Brabantbad, in de omgeving van het Prins Hendrikpark, moeten gaan verrijzen. Hij, en volgens hem 1630 ondertekenaars van een petitie tégen de woontorens met hem, is van mening dat er naar alternatieve locaties moet worden gezocht.
“Laagbouw vanaf de Van Grobbendoncklaan tot en met de Aartshertogenlaan, bijvoorbeeld. Daar kunnen zomaar een paar honderd mooie, kleine woningen worden neergezet. Dat is ook een suggestie vanuit de omwonenden.”
Lambert van Griensven (PVV) schaarde zich achter Gersjes' verweer tegen hoogbouw, ‘maar áls er dan voor gekozen wordt om de hoogte in te gaan, waarom wordt dit dan niet gecentreerd? Zorg ervoor dat de Sint-Jan vanuit alle aanvoerroutes het hoogste punt blijft.”
Stevig bouwen
Verantwoordelijk wethouder Roy Geers benadrukt dat hij alles op alles zet om de woningnood te lijf te gaan. “De inzet vanuit ons als college is echt maximaal. Ik leg de lat daarbij zeer hoog. Voor mezelf, maar ook voor de ambtelijke organisatie. We pakken de kansen die er liggen, zorgen ervoor dat we met een breekijzer richting ontwikkelaars gaan zodat woningen betaalbaar zijn én kijken hoe we passende woningen kunnen realiseren in elke wijk en elk dorp binnen onze gemeente."
Ook kwam Geers terug op het Knarrenhof-concept: "In de Groote Wielen komen clusters met ongeveer dertig woningen waar mensen individueel wonen, maar ook samen leven. Dat is in beginsel waar het concept Knarrenhof voor staat”, aldus Geers, die stelt dat er dit jaar ongeveer duizend nieuwe woningen komen en dat dit aantal hoogstwaarschijnlijk volgend jaar 1400 bedraagt.
“Wanneer is de druk op de woningmarkt dermate afgenomen, dat er een fatsoenlijke druk op de woningmarkt is? Dat moet de tijd uitwijzen. We weten het niet, we hebben de getallen niet. Maar feit is dat dit niet alleen in Den Bosch is, maar in heel Nederland.”
De SP komt met een motie over de mogelijke invoering van een opkoopverbod. Het ‘breekijzer’ wordt onderwerp van een motie van Leefbaar ’s-Hertogenbosch. De Bossche Groenen en CDA beraden zich nog op een mogelijke motie.