Oplopende emoties bij bewoners sloophuizen Uden: 'Begin helemaal opnieuw'

De gemoederen liepen hoog op donderdagavond tijdens de commissievergadering van de gemeente Uden. Gedupeerde bewoners van huizen in Uden en Volkel die gesloopt dreigen te worden, vroegen de raad om het proces met de woningcorporatie opnieuw op te starten.

Al bijna een half jaar voltrekt zich een touwtrekspel tussen de bewoners van de Volkelse sloopwoningen en woningcorporatie Area, die de huizen wil slopen om verduurzamingskosten te besparen en plaats te maken voor nieuwbouw. Sinds de sloop werd aangekondigd zijn de bewoners op zijn zachtst gezegd ‘ontstemd’. De plannen van de woningcorporatie zouden voor hen betekenen dat ze hun huis moeten verlaten. Donderdag kregen enkelen van hen opnieuw de mogelijkheid om de gemeenteraad toe te spreken.

Niet gehoord

“We komen simpelweg niet verder, omdat Area de sloop hoe dan ook door wil laten gaan”, zei Gertrude Vissers, bewoonster van de wijk Hoevenseveld. Ze doelt daarmee op de brief van Area, waarin staat dat er meer vergoedingen tegenover komen te staan, maar de sloop nog wel doorgaat. Achter de spreektafel in een bomvolle raadszaal uitte Vissers haar frustratie en verdriet over hoe bewoners zich niet gehoord voelen door de woningcorporatie.

(Tekst loopt verder onder video)

Beginnen bij het begin

Als de bewoners één voor één vragen om de resetknop van het proces in te drukken en aan wethouder Franko van Lankvelt duizend handtekeningen tegen de sloop overhandigen, betoogt Ton Segers van de SP zijn steun voor de conclusie van de woonbond. “Als je écht wil communiceren met mensen, moet je beginnen bij het begin”, aldus Segers. "Het is een ongelijke strijd met Area en mensen geven de hoop op. Huurders horen zeggenschap te krijgen over de toekomst van hun thuis.” De SP kreeg na zijn betoog steun van oppositiepartijen D66, Udenplus en GroenLinks. Ook Coalitiepartij Gewoon Uden sloot zich aan bij het advies van de woonbond om het proces van tafel te vegen en opnieuw te beginnen. De andere drie coalitiepartijen verwierpen het pleidooi. “We kunnen ons tot op heden vinden in de plannen van Area. Echter moeten alle huidige bewoners wél goed tot een nieuw onderkomen begeleid worden", aldus Jong Maashorst. 

Tegemoetkoming

Woningcorporatie Area liet op 13 september in een brief aan de bewoners weten de sloop door te zetten, maar hen ook tegemoet te willen komen. Zo belooft de corporatie extra in te zetten in het contact met huurders, verruimen ze de verhuisvergoeding van ruim 6000 euro naar ruim 10.000 euro én verlengen ze de huurgewenningsperiode van 3 naar 5 jaar. Ondanks deze tegemoetkomingen blijven de bewoners bij hun standpunt. “Het voelt voor ons onveilig om nog het gesprek aan te gaan.”