Horeca mag open, maar nieuw probleem staat voor de deur
De horeca op de Heuvel in Oss mag gebruikmaken van een uitgebreid terras, maar staat direct weer voor een nieuwe uitdaging.
Er heerst blijdschap bij Osse horecaondernemers op de Heuvel, want op 1 juni gaan de terrassen weer in gebruik. Sterker nog: de horeca mag van de gemeente gebruikmaken van een uitgebreid terras. Juist die uitbreiding zorgt voor nieuwe problemen, omdat de vergrote terrassen twee keer in de week moeten worden afgebroken voor de markt van dinsdag en zaterdag.
Markt
“We lopen nu klaarblijkelijk tegen het probleem aan dat we op dinsdag en zaterdag de markt op ons plein hebben. Maandagavond moeten wij het terras dan afbreken en dinsdagmiddag weer opbouwen met een hoop verkeersbewegingen. Wij maken ons daar ernstig zorgen over”, zegt horecaondernemer Pierre Vink. Bij het op- en afbouwen van de markt verwachten horecaondernemers dat calamiteiten- en looproutes worden geblokkeerd door vrachtwagens en bestelwagens met laadkleppen en kratten en dozen van marktkooplui. "Wij vinden dat wij als gastheer en werkgever moeten zorgen voor de veiligheid voor onze gasten en medewerkers", aldus Vink.
Ook krijgt de horeca een financiële klap als er geen gebruik gemaakt kan worden van het uitgebreide terras op dinsdag en zaterdag. “Als je op de twee drukste punten van de week het terras af moet breken, dan draaien we een lagere omzet. Dat is geen goed punt”, aldus Gert Jordaans van Koninklijke Horeca Nederland.
De horeca heeft de uitgebreide terrassen hard nodig. “Om je een beeld te geven: op een regulier terras kunnen wij met de regelgeving die er nu is 25 procent van de mensen plaatsen ten opzichte van een normale situatie. Met de toegezegde uitbreiding kunnen we maximaal vijftig procent gaan halen.”
Verplaatsing
Om de uitgebreide terrassen te behouden hebben horecaondernemers op de Heuvel een oplossing bedacht: de markt van de Heuvel verplaatsen naar de Eikenboomgaardplein en Terwaenen. “Je moet elkaar de ruimte gunnen en de markt op een plek zetten waar zij de ruimte hebben”, aldus Vink.
Om de afstand in de anderhalvemetersamenleving beter te waarborgen verander de Peperstraat tijdelijk in een eenrichtingsweg, maar Vink verwacht niet dat dat chaos veroorzaakt. “Het hangt allemaal samen met wat ik noem boerenverstand. Bezoekers en gasten moeten beseffen dat een horecabezoek in coronatijd anders is. We moeten dit samen doen”