advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Huisarts Damiaen van Doorninck naar Suriname voor coronahulp

Huisarts Damiaen van Doorninck uit Heeswijk-Dinther vertrekt voor twee weken naar Suriname om huisartsen daar te helpen tegen corona.

De reis is op initiatief van het Radboudumc en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.  “Ik ga daar de huisartsen ondersteunen en organisaties die op de eerste lijn zitten als het gaat om corona. Dan gaat het met name om veiligheid voor personeel, de veiligheid en de zorg voor de patiënt en de veiligheid voor de huisarts”, aldus Van Doorninck, die van 1996 tot 1999 in Suriname werkte en nog steeds vaak in Suriname komt.

Tekst loopt verder onder video

Een belangrijk instrument voor huisartsen om te controleren of een patiënt corona heeft, is een zogeheten saturatiemeter. “Deze metertjes zet je op de vinger en meten vervolgens hoeveel zuurstof er in het bloed zit”, legt Van Doorninck uit. Bij een waarde onder de 95 procent is er iets mis met de gezondheid.

“De meeste huisartspraktijken in Suriname hebben geen saturatiemeter. Huisartsen kunnen niet aan iemands neus zien hoeveel zuurstof er in iemands bloed zit”, zegt Van Doorninck, die zijn bezorgdheid over het gebrek aan zuurstofmeters deelde met zijn praktijkondersteuner. “Zij (Jona de Laat) is op haar vrije dag langs bedrijven gegaan en had binnen drie dagen 3000 euro bij elkaar verzameld van alle bedrijven in Heeswijk-Dinther”, aldus de huisarts, die over twee weken met 150 saturatiemeters in het vliegtuig stapt.

Van Doorninck was de afgelopen maanden werkzaam in een regio waar corona hard insloeg. De kennis die hij opdeed neemt hij mee naar Zuid-Amerika. “Wat belangrijk is voor Suriname is dat ik weet hoe je op een praktijk kan werken zonder dat daar iedereen corona krijgt en dat je toch goede zorg aan de patiënt levert. Dat is heel belangrijk”, aldus Van Doorninck.