Huisarts: 'Mensen die in het verleden Q-koorts hebben gehad, nu ook meer last van het coronavirus'

Het valt oud-huisarts Alfons Olde Loohuis op dat mensen die in het verleden Q-koorts hebben gehad, nu ook meer last hebben van het coronavirus. “Dat zijn we nu aan het uitzoeken.”

Dat vertelt de huisarts in het programma Focus bij DTV Nieuws. Olde Loohuis was samen met Annemieke de Groot te gast. Zij spraken in het programma over het coronaplatform C-support. C-support is opgezet door Annemieke de Groot. De Udense is voor veel mensen bekend als directeur van Q-support, het landelijke platform voor Q-koorts. Lessen die ze daar geleerd heeft, worden nu op de coronacrisis toegepast.

De huisarts laat weten dat deze regio in 2007 erg is getroffen door Q-koorts, maar dat was dit jaar ook het geval bij het coronavirus. Of dit iets met elkaar te maken heeft wordt nu onderzocht. Er wordt gekeken naar de luchtkwaliteit en naar de Q-koorts patiënten. “Hebben zij meer kans om ziek te worden? Ziek worden van corona kunnen we allemaal, maar dat je er heel erg ziek van wordt of zelfs overlijdt, dat is maar voor een beperkte groep. En dat was precies in dit stukje van Brabant heel erg groot.”

De huisarts is met pensioen, maar spreekt nog steeds veel patiënten die Q-koorts hebben gehad en veel daarvan zijn ook getroffen door het coronavirus. “Er wordt nu verder onderzocht of het met elkaar te maken heeft. Het is ook van belang om het te weten omdat we ons ook zorgen moeten maken of we structureel hier meer risico hebben.”

C-support is opgezet door Annemieke de Groot en is voor mensen die al heel lang en heel veel klachten hebben door het coronavirus. Ze hebben er medisch last van, maar ook psychisch, het belemmert hun werk en sociale leven.

Q-koorts wordt uiteraard niet vergeten. “De mensen die voor Q-support werken, is anders dan voor C-support”, aldus de Groot.  “We hebben natuurlijk al de infrastructuur, de menskracht, systemen en de manier van werken. Dat doen we niet met dezelfde mensen, maar we trekken wel met elkaar op. Er komt een flinke uitbreiding van het team.”