Huisarts Van Manen zeer kritisch over windmolens

“Hou een hoorzitting waarin medici en klinische fysici goede informatie geven over laag frequent geluid, en ga zelf naar een windmolenpark dat nu al draait." 

Dat is de oproep die huisarts Syliva van Manen uit Den Bosch doet aan lokale en regionale politici die moeten besluiten over windmolens.

In het programma Focus sprak Van Manen over haar recente bezoek aan een windmolenpark in Oud-Beijerland dat was georganiseerd door de werkgroep Eerlijk Over Heesch-West en over haar artikel in Medisch contact over windturbines.

 

Er komt eigenlijk een nieuwe vorm van energieopwekking over ons heen, zonder dat de industrie zelf hoeft aan te tonen dat het veilig is

• Sylvia van Manen - huisarts

Bij het nieuwe industrieterrein Heesch-West moeten een aantal windmolens komen. Daarnaast zijn er ook plannen voor een windmolenpark Stijbeemden en in de Rosmalense en Lithse polder.

Huisarts Van Manen kwam zelf met de problematiek in aanraking toen er plannen kwamen voor windturbines bij Engelen, waar ze haar praktijk heeft. Het laag frequent geluid is haar voornaamste zorg. Volgens de huisarts is er veel wetenschappelijk onderzoek dat steeds eindigt met “er zou meer onderzoek gedaan moeten worden naar de gevolgen van laag frequent geluid afkomstig van windturbines op mensen.” Het gaat er volgens haar daarbij vooral om dat dit laag frequent geluid zorgt voor verstoring van de slaap, Daarvan is volgens de huisarts genoeg wetenschappelijk bewijs dat het zorgt voor veel klachten zoals hoge bloeddruk en meer kans op hart- en vaatziekten.

Tekst loopt door onder de video.

 

 

“Er komt eigenlijk een nieuwe vorm van energieopwekking over ons heen, zonder dat de industrie zelf hoeft aan te tonen dat het veilig is. En daarmee worden omwonenden dus met die taak belast, terwijl ze daar niet het geld en de kennis voor hebben” zo stelt Van Manen.

Nog voor de zomer moeten de gemeenteraden van Oss, Bernheze en Den Bosch besluiten nemen over Heesch-West en daarbij gaat het dan ook om de plannen voor windturbines in dat gebied.