Hulphond Nederland komt gastgezinnen tekort, krijgen cliënten straks nog wel een hulphond?
Een belangrijk onderdeel in de opleiding van een hulphond in Herpen is het verblijf in een gastgezin. Doordat deze er nu niet genoeg zijn kan dit straks vervelende consequenties hebben voor mensen die een hulphond nodig hebben.
“Heel concreet: als we geen pups kunnen plaatsen in een gastgezin hebben we over anderhalf jaar in Herpen geen honden om af te trainen en hebben we over twee jaar geen cliënten die met onze honden door het leven gaan”, zegt Inge van Wersch van stichting Hulphond Nederland in Herpen. De hoop is uiteraard dat het zover niet hoeft te komen.
(Tekst loopt verder onder video)
Jaarlijks zoekt Hulphond Nederland voor 110 pups in opleiding een pleeggezin en het doel is om duizend mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking per jaar te helpen. Een getrainde hulphond heeft twee jaar opleiding nodig en een belangrijk onderdeel daarvan is het verblijf in een gastgezin.
“Een gastgezin is onze belangrijkste start”, zegt Van Wersch. “Wij kopen of fokken een pup en plaatsen die na acht weken in een gastgezin. Dan begint het echte werk: het opvoeden, het mee de wereld in nemen en vaardigheden aanleren. Een gastgezin is voor ons de basis. Zonder dat houdt het proces op.”
Louk en Mieke de Smit uit Oss zijn trotse gastouders van labrador Noedel, die volgende week één jaar wordt. “Een hond is altijd leuk, maar een hulphondje is extra leuk, omdat je er héél intensief mee bezig bent”, zegt Louk.
Altijd samen
Waar bezitters van een ‘normale’ hond hun huisdier regelmatig thuis laten als zij bijvoorbeeld naar de supermarkt gaan of een bezoek brengen aan het ziekenhuis is dat bij een hulphond anders. “Die hond gaat overal mee naartoe. Hij is bijna altijd bij mij”, zegt Louk. Het hele idee hiervan is natuurlijk dat mensen met een beperking later altijd de hulp nodig hebben van een hond.
Dat een hond uiteindelijk het gastgezin verlaat om naar een nieuw baasje te gaan dat hulp nodig heeft, is volgens Van Wersch een reden dat gastgezinnen niet populair zijn. “Je vraagt 24 uur per dag en zeven dagen in de week inzet van gastgezinnen. Je bent continue met een pup bezig. Ook het inleveren van de hond is een lastig onderdeel. Mensen krijgen ‘m tot zestien maanden. Dat inleveren is voor veel hondenliefhebbers een moeilijk moment.”
Gastouder worden
Toch hoopt Van Wersch dat meer mensen gastouder willen worden van een hulphond in opleiding. “Je bent dan met iets heel leuks bezig. Je doet het ook voor een ander en je doet het samen met ons. Dat zijn de belangrijkste dingen waardoor ik zeg: je moet het zeker doen!”