Huurders in Den Bosch grijpen mogelijk mis bij energiecompensatie
Huurders die hun energiekosten rechtstreeks aan de woningcorporatie betalen, komen in november en december letterlijk van een koude kermis thuis. Die krijgen namelijk geen €380,- compensatie uitbetaald.
Vaak gaat het om flats met meerdere woningen die allemaal gebruik maken van dezelfde verwarmingsketel, de zogenaamde blokverwarming. De woningcorporatie neemt dan een contract bij de energieleverancier voor alle woningen.
Dat is precies het pijnpunt: huurders zonder eigen energieleverancier hebben volgens de regeling geen recht op de compensatie.
Niet duidelijk
Woningcorporaties zijn tot zover terughoudend geweest tegenover huurders. Meerdere bewoners van een flat in het centrum gaven aan dat ze tot op heden geen enkele vorm van communicatie hebben ontvangen over de compensatie.
Bij navraag door Dtv Nieuws reageert Zayaz wel. Volgens de woningcorporatie komen mensen zonder eigen energiecontract inderdaad (nog) niet in aanmerking voor de regeling. Wel wordt er op termijn een oplossing verwacht van de overheid. Zayaz is momenteel bezig met een overzicht te maken van de wooncomplexen waarom het gaat en zeggen op korte termijn de betroffen huurders meer duidelijkheid te geven. Verder geeft Zayaz telefonisch aan Dtv door dat dat de energietarieven voor huurders over meerdere jaren op een laag niveau zijn vastgelegd.
Datzelfde geeft ook woningcorporatie Mooiland aan: "Er zijn in ons bezit circa 700 woningen waar Mooiland de elektra aan de huurder doorlevert vanuit een grootverbruikaansluiting. Omdat dit via een grootverbruikaansluiting zit krijgen wij en de huurder geen compensatie van die 2 maal 190 euro. Nu is is het zo dat Mooiland voor de grootverbruikaansluitingen de energie goedkoop/goedkoper heeft ingekocht, waardoor deze huurders over 2022 geen last hebben van de prijsstijgingen die afgelopen maanden zijn geweest."
Gelijke monniken, gelijke kappen.
Paul Kagie
Niet eens
Met die bewering is Paul Kagie van Leefbaar ’s-Hertogenbosch het pertinent oneens. Zo hebben andere huishoudens mogelijk ook een vastgelegd laag tarief, terwijl zij nog steeds de compensatie ontvangen. “Gelijke monniken, gelijke kappen.”
De tijd begint te dringen. Zo zouden er in Den Bosch ongeveer 2000 huishoudens zijn die geen compensatie ontvangen.
Het balletje ligt nu in de Tweede Kamer, vindt Kagie. Daar diende Pieter Omtzigt enkele weken geleden al een motie in om te voorkomen dat deze huurders buiten de boot vallen. Die werd unaniem aangenomen.