Huurders vragen om zonnepanelen, BrabantWonen weigerde maar gaat nu tóch overstag
Bewoners van de Gestelsebuurt in Den Bosch die zonnepanelen op hun huurwoning willen plaatsen, kregen tot hun eigen verbazing nul op het rekest van verhuurder BrabantWonen. 'De argumenten slaan nérgens op.'
Ze woont al ruim 30 jaar in de Gestelsebuurt, nu vindt Michaëla Janssen het tijd voor zonnepanelen op het dak van haar huurwoning, zoals op andere adressen in de wijk te zien is. Beter voor het milieu én de portemonnee. Maar wat schetst haar verbazing: het mocht niet van BrabantWonen. Inmiddels is de organisatie overstag, blijkt als Dtv Nieuws navraag doet bij de verhuurder, maar dat nieuws is nog niet doorgesijpeld naar de huurders.

Woningen in de Gestelse buurt
De wooncorporatie verhuurt panelen aan bewoners die dat willen, maar dus niet aan Janssen en andere buurtbewoners. De reden? Ze huurt een woning met een zogeheten kooplabel. Dat zijn huizen die door de huurder kunnen worden gekocht. "Daardoor wil BrabantWonen niet dat er zonnepanelen komen", aldus Janssen.
Andere verbeteringen aan de woning zijn volgens haar wel toegestaan, en die drijven de eventuele koopprijs op. "Het is zulke klets!, het kooplabel is helemaal geen argument." In de Da Costastraat liggen nota bene wél zonnepanelen op woningen met een kooplabel. Navraag bij leverancier Kemkens leert Janssen dat daar sprake was van 'een foutje.'
De daken vol
Een ander argument waar de Bossche van achterover sloeg, hoorde ze telefonisch. "Ik kreeg te horen dat Brabant Wonen naar eigen zeggen al voldoet aan de milieu-eisen. Sinds wanneer kan je daaraan voldoen? De daken kunnen toch niet vol genoeg liggen?"
Daar komt bij dat huurders in de wijk de komende jaren wél verplicht zijn om mee te werken aan plannen die de huizen beter moeten isoleren. Ook worden er warmtepompen geplaatst. Een vreemde gang van zaken, vindt ook De Bossche Groenen. Die partij stelt nu vragen aan het college en spreekt daarin over rechtsongelijkheid.
Ander contract
Janssen had recent nog contact met BrabantWonen. In een telefoongesprek werd haar medegedeeld dat ze misschien tóch zonnepanelen mag huren, maar dat daarvoor het huurcontract aangepast moet worden. Onzin, vindt ze. "Mensen die zonnepanelen huren krijgen daar netjes een aparte factuur voor, die losstaat van het huurcontract. Dat contract hoeft niet aangepast te worden." Wat de verandering in het contract zou zijn, weet ze niet.
REACTIE BRABANTWONEN
Projectleider Giel Thijssen reageert donderdag namens BrabantWonen op de ontstane commotie. "Inmiddels hebben we de keuze gemaakt om ook mensen met een kooplabel zonnepanelen aan te bieden. Uiteindelijk willen we allebei hetzelfde." Het besluit is dinsdag genomen en was nog niet bekend bij de bewoners.
BrabantWonen wilde er in eerste instantie niet aan, omdat de panelen een afschrijvingstermijn van 25 jaar hebben. "En in die periode veranderen de huizen van eigenaar", aldus Thijssen. "Dat verlies nemen we nu tóch." De aanpassing in het huurcontract houdt in dat er een toevoeging komt waarin staat dat de panelen eigendom zijn van BrabantWonen. "Dat is in ieder contract zo, ook bij huurwoningen zónder kooplabel."
Over het 'foutje' in de Da Costastraat zegt Thijssen. "De installateur heeft nagelaten goed te kijken welke huizen panelen mochten hebben, op basis van een lijst die wij ze gegeven hebben. Inderdaad een foutje, dus."
Janssen is blij met het besluit. "Zo, dat balletje is snel gaan rollen. Ik ga het direct aan iedereen vertellen!"