Hygiëne bij 6 restaurants in de regio niet op orde

Schimmel in de ijsblokjesmachine, muizenkeutels in het magazijn en besmet vlees. 6 horecazaken in Den Bosch, Oss en Uden stonden in 2017 onder verscherpt toezicht van de NVWA. 

Dat blijkt uit door RTL Nieuws gepubliceerde inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het gaat om restaurant Shoarma Deluxe, restaurant Soto en Chinees-Indisch restaurant Fine Food in Den Bosch. Ook Grieks restaurant Delphi en Eetcafé-restaurant Sirtaki in Oss en Steakhouse-Grillroom-Pizzeria-Amon-Sphinx in Uden stonden in dat jaar onder verscherpt toezicht. Deze restaurants hadden de voedselveiligheid en hygiëne niet op orde.

De Griekse zaak Delphi werd van deze restaurants het vaakst gecontroleerd: tussen september 2016 en februari 2018 acht keer.

Besmet vlees
Bij controles in deze zes restaurants werden onder meer muizenkeutels in keukens, magazijnen en andere ruimten gevonden. In een ijsmachine in één van de restaurants zat schimmel, net als in de koelcel voor groente van een ander restaurant. Ook de werkbanken, apparaten en koeling met vers vlees waren tijdens meerdere inspecties niet schoon genoeg. Ook werd in één van de zaken kalfsdoner met een richtwaarde van 49.000.000 kgt gevonden. Vlees dat boven de 500.000 kgt bevat, is intern besmet.

In Nederland was in 2017 de voedselveiligheid en hygiëne in 450 horecazaken niet in orde. Die zaken kregen in twee jaar tijd minimaal drie boetes of werden door de toezichthouder acuut gesloten vanwege ernstig risico voor de volksgezondheid.

advertentie

Lees ook deze artikelen