IJzertekort kan makkelijker worden opgespoord dankzij klinisch chemicus JBZ
Hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Dit zijn voorbeelden van klachten die ontstaan door ijzertekort. Om dit tekort beter te ontdekken heeft Steef Kurstjens van het Jeroen Bosch Ziekenhuis daar een oplossing voor bedacht.
Zo'n ijzergebrek aantonen kon al, maar is niet eenvoudig. Klinisch chemicus in opleiding Steef Kurstjens van het Bossche ziekenhuis ontwikkelde daarom een algoritme dat ijzergebrek geautomatiseerd opspoort.
Bekijk hieronder de video waarin Kurstjens uitlegt hoe een ijzergebrek eerst werd opgespoord en hoe dat nu gaat met zo'n algoritme.
(De tekst gaat verder onder de video).
Dat algoritme blijkt goed te werken. "We hebben het algoritme vergeleken met de beoordeling van de labresultaten door twaalf klinisch chemici van de ziekenhuizen waar bloedonderzoek was gedaan. Het algoritme bleek nauwkeuriger te zijn in het detecteren van een ijzertekort dan de klinisch chemicie", zegt hij.
Bloedarmoede
"Voor het ontwikkelen van het algoritme hebben wij laboratoriumwaarden van patiënten met bloedarmoede gebruikt. Het ging dan om patiënten waarvoor bloedonderzoek was aangevraagd. Samen met collega’s van het Radboudumc genereerden wij op basis van deze data door middel van machine learning een algoritme."
Het ontdekken van ijzertekort is belangrijk, omdat zo'n tekort kan zorgen bij ontwikkelingsstoornissen bij jonge kinderen en bij zwangere vrouwen verhoogt het de kans op een laag geboortegewicht.
Klachten
Klachten als vermoeidheid en duizeligheid ontstaan door bloedarmoede, wat op zijn beurt op het algemeen een gevolg is van ijzertekort. Als zo'n ijzertekort niet wordt aangetoond door een klinisch chemicus blijft zo'n tekort vaak onopgemerkt.
Het JBZ heeft het diagnostisch algoritme inmiddels geïntegreerd in het systeem van het klinisch chemisch laboratorium. Daar is het aantal gemiste diagnoses door huisartsen in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis inmiddels verminderd met gemiddeld één per dag.