advertentie Banner SNLR.nl

Peter Rovers

'Geen tranen gelaten, maar was er wel dichtbij'

"Ik heb geen tranen gelaten, maar was er wel héél dichtbij", vertelt de Veghelse schrijver Adriaan van der Linden over het moment dat de sloop van het Veghelse ziekenhuis Bernhoven begon.

Dat was ook het moment waarop de 85-jarige Veghelaar besloot een boek te schrijven over de geschiedenis van het ziekenhuis. "Ik denk dat moet ik toch opschrijven, want het is toch een markant gebouw dat gaat verdwijnen. Een plek waar veel mensen uit Veghel en omgeving lief en leed hebben gedeeld."

Terwijl het voormalige ziekenhuis steen voor steen werd afgebroken nam Van der Linden regelmatig een kijkje om foto's te maken, soms met 'gevaar voor eigen leven'. Het waren echter geen vallende betonblokken die het gevaar vormde, maar een boze vogel die in het verlaten ziekenhuis een nest aan uitbroeden was. 

Behalve het maken van foto's is Van der Linden meerdere keren langs de Heemkundekring geweest en sprak met onder meer zuster Gerda van Gogh over het ziekenhuis. Na één jaar foto's en informatie verzamelen en schrijven is het resultaat een geschiedenisboek waarin de lezer wordt meegenomen naar het prille begin tot aan de sloop in 2019. 

Het boek 'Bouw en sloop Ziekenhuis Bernhoven, het vroegere Sint Josephziekenhuis.’ is te koop bij boekwinkel Schellen in Veghel.