advertentie Banner SNLR.nl

In Den Bosch woonachtige Chinese vrouw en kind gediscrimineerd na corona

De Chinese Yan Yan woont nu drie jaar in Den Bosch, maar sinds de komst van het coronavirus is ze racistisch bejegend en heeft ze een verkapte dreigbrief ontvangen.

Drie jaar geleden kwam Yan Yan in Den Bosch wonen. De Chinese kwam naar Nederland voor haar vriend en vanwege haar werk De 36-jarige Yan Yan woonde met veel plezier in Den Bosch, tot in maart van dit jaar het coronavirus om zich heen greep. In een tijdsbestek van vijf maanden heeft ze naar aanleiding daarvan een aantal vervelende ervaringen meegemaakt.

"Mijn vriend en mijn zoontje fietsten naar een speeltuin. Ze reden langs een huis, waar een meisje in de tuin stond. Dat meisje begon met opzet te hoesten."

Daarna werd ook haar 2,5-jarige zoontje uitgemaakt voor ‘wandelend coronavirus’ en eind juni ontving Yan Yan zelfs een verkapte dreigbrief. "Er staat ‘Spreek Nederlands, of ga terug naar je eigen land’. Dat is bij mij in de brievenbus gedaan. We voelen ons zo bedreigd."

Ook maakt ze zich zorgen om de veiligheid van haar gezin. "Vooral nadat we dit briefje hebben ontvangen. Ik heb een zoon van twee en een half. Hoe moet ik aan hem uitleggen waarom mensen zulke dingen tegen hem zeggen?"

Nadat in juli haar zoontje nog een keer wordt uitgescholden, is voor Yan Yan de maat vol. Ze neemt contact op met de politie, maar die kan haar niet  helpen vanwege het gebrek aan een specifieke verdachte én ze stuurt een tweet gericht aan onder andere de gemeente en burgemeester Jack Mikkers. Op een doorverwijzing naar een sociaal werker en naar antidiscriminatiebureau Radar na, blijft een inhoudelijke reactie uit.

Haar boodschap richting de burgemeester is helder: "Ik wil hem vertellen dat discriminatie bestaat in Den Bosch. De stad is prachtig, niet alleen door de historische trekpleisters maar ook door de inwoners. Toen ik hier in de stad kwam zag ik de vlaggen ‘Samen zijn wij Den Bosch’. Ik wil samen zijn, ik hou van de stad en ik wil het hier plezierig houden. Alsjeblieft, schenk aandacht aan discriminatie."

Uiteraard heeft Dtv Nieuws burgemeester Mikkers om een reactie gevraagd. Hij veroordeelt discriminatie in zijn gemeente en heeft een boodschap voor slachtoffers zoals Yan Yan: "Meld het, want ik vind het ook goed dat mevrouw dit gemeld heeft, want daarmee kunnen we een vuist maken tegen discriminatie. Dat past niet bij een gastvrije stad als 's-Hertogenbosch."