Indrukwekkende Osse Dodenherdenking

Bij het monument aan de Nieuwe Hescheweg was vanavond een indrukwekkende Osse dodenherdenking. Lilian Marijnissen en Wobine Buijs spraken tijdens de bijeenkomst.

SP-leider Lilian Marijnissen was dit jaar de gastspreker. Zij vroeg zich af hoe het was om in Oss te leven tijdens de oorlog. Voor haar ouderlijk huis in de Floraliastraat liggen vier struikelstenen van de familie De Vries. "Samuel en Jacob de Vries waren 18 en 20 toen ze gedeporteerd waren uit Westerbork. Een jaar later werden ze vermoord in Polen. Wat heeft deze familie doorgemaakt in het huis waarin ik opgroeide?" Ook vertelde ze dat aan het Binnenhof eeuwenoude gebouwen staan die het onmogelijk maken om het oorlogsverleden te vergeten. Zo zat er onder de huidige SP-vleugel een martelkamer van de nazi's. "Daarom is het belangrijk om bij die tijd stil te staan. Om te blijven gedenken. Om af te spreken dat ons parlement nooit meer een martelkamer mag worden."

Tekst gaat verder onder de foto's

 

Nooit vergeten dat we onze vrijheid moeten koesteren en onderhouden

Lilian Marijnissen

Volgens Marijnissen moeten we niet vergeten hoe we aan onze vrijheid zijn gekomen: "Nooit vergeten dat mensen voor onze vrijheid hebben gestreden en voor onze vrijheid zijn gevallen. Nooit vergeten dat we onze vrijheid moeten koesteren en onderhouden. Nooit vergeten dat wij deze vrijheid te leen hebben en moeten doorgeven aan nieuwe generaties."

Namens de gemeente Oss sprak burgemeester Wobine Buijs. "Als we niet stil blijven, gaan we vergeten", vertelde ze. Buijs vertelde over de invloed van de Joodse gemeenschap op Oss. "De welvaart van Oss is deels gebouwd op Joodse bedrijven: Unilever, Zwanenberg en Organon." Van de 252 Joden die uit Oss gedeporteerd werden keerden er slechts 6 terug. 70 overleefden door onder te duiken. Ze vertelde vaak stil te staan bij struikelstenen. "Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Elke keer een stukje? Iedereen een klein deel? Kun je als eenling het verschil in een massa maken?", vroeg ze zichzelf af. Ook vertelde ze wat vrijheid voor haar was. "Vrijheid is niet het benadrukken van de eigen ik, de eigen rechten, maar de verantwoordelijkheid om anderen te betrekken in je eigen vrijheid."

Na de twee minuten stilte om 20.00 uur werden er kransen gelegd door onder meer politici, de scouting en veteranen.

advertentie

Lees ook deze artikelen