Informatie over dementie nu ook in magazine in Den Bosch
Belangrijke informatie voor mensen met dementie en hun naasten is nu ook te vinden in het ‘Dementievriendelijk magazine’ in Den Bosch. Het eerste exemplaar van dit blad werd dinsdag overhandigd aan wethouder Marianne van der Sloot.
Het magazine is een idee van Farent. De instelling is bezig om samen met allerlei partners wijken in Den Bosch waar veel senioren wonen dementievriendelijk te maken. Het gaat om Zuid, Binnenstad, Schutskamp en Rosmalen. Belangrijk hierbij is dat mensen meer kennis en vaardigheden krijgen over dementie, aldus Farent. Het magazine moet daar bij helpen.
In het blad staat veel informatie over het onderwerp, ook over hulp en vragen die er zijn. Er is ook te lezen wat er in de genoemde wijken al voor activiteiten en voorzieningen zijn op dit gebied. Het magazine is onder meer verkrijgbaar via de wijkpleinen. Het is vanaf woensdag ook te downloaden via www.farent.nl.
Huiskamer
In de huiskamer van verzorgingstehuis de Zuiderschans trekken bewoners met een vorm van dementie, en anderen senioren uit Den Bosch die er graag even uit zijn, twee keer per week samen op. Met als doel dat mensen met alzheimer zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving, engewoon als gezellige activiteit tegen eenzaamheid.
(tekst loopt door onder de video)
Farent is bezig om de wijken in Den Bosch toegankelijker te maken voor mensen met dementieverschijnselen. "We proberen ervoor te zorgen dat bewoners met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving. Dat houdt in dat we niet alleen naar de ziekte kijken, maar ook naar wat mensen nog wél kunnen."
Het project in de huiskamer lijkt een succes. "We praten veel over vroeger, en spelen veel spelletjes," zegt Daan Gielen. "Rummikub, scrabble, sjoelen, en vooral ook kaarten." Hij voegt er nog aan toe: "Ook haken en breien. Maar dat is meer voor de dames, want wij mannen kunnen niet praten en breien tegelijk."
De mensen worden begeleid door een klein aantal vrijwilligers. Die stimuleren de ouderen door bijvoorbeeld herinneringen op te halen met oude foto’s. "Foto's halen natuurlijk heel veel herinneringen op," zegt Marijke Roeters, vrijwilliger bij de huiskamer. "Ik heb hier een foto van een oud straatje. Eventueel staat het antwoord op de achterkant, maar we proberen het eerst zelf op te lossen."